Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Einstein álmát szárnyalták túl francia kutatók

Albert Einstein egyetlen fotont egyetlen másodperce szeretett volna csapdába ejteni, álmát a franciaországi Laboratoire Kastler Brossel (LKB) kutatóinak sikerült túlszárnyalniuk.
A foton a fény alapegysége, amelyet akkor figyelhetünk meg, amikor eltűnik: szemünk elnyeli, majd megsemmisíti a fotonokat, "lefordítva" a saját "nyelvére" az általuk hordozott információt. A fotonok megsemmisülése azonban nem "kötelező", négy évvel ezelőtt az LKB kutatócsoportjának áttörést sikerült elérnie, amikor több százszor figyelhetett meg "csapdába ejtett" egyetlen, azonos frekvenciájú fotont - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A kutatócsoport új tanulmányában azt ismerteti, miként sikerült stabilizálniuk adott számú fotont két szupravezető tükör által alkotott "üregben", úgynevezett "fotondobozban". Ez a kvantumállapot stabilizációjának első sikeres kísérlete.

A stabilizálás egy rendszer működését biztosítja. A sütő esetében például az optimális hőmérséklet fenntartása a termosztát feladata, a kvantumok mikrovilágában azonban a "mérőműszer", a "termosztát" megváltoztatja a rendszer állapotát.

A kvantumállapot stabilizációja magában foglalta a méréseket, amelyeket az "üregbe" injektált és szuperérzékeny "műszerként" működő atomok segítségével végezték. Ennek során ugyan nem tudták pontosan meghatározni a fotonok számát, csupán becsléseket végeztek. Ráadásul, mint minden más kvantummérés esetében, a "műszer" megváltoztatta az "üreg" állapotát. A monitor, azaz a "termosztát" azonban figyelembe vette a mérés során keltett "zavarokat", s az üreg visszatért abba az állapotba, amelyben pontosan meghatározott számú foton létezett.

A kvantum valami mérhetőnek az alapvető egysége, a kvantumfizikában a legkisebb adag, amellyel egy mérhető mennyiség növelhető. Az energia kvantuma például a foton, egy adott frekvenciájú hullámszerű csomag. Kvantumállapot bármely állapot, amiben egy kvantummechanikai rendszer lehet.

Olvasóink írták

 • 2. andlui49 2011. szeptember 18. 14:38
  „Én sem.
  Mi lett volna ha a "fotondobozba" un. mérőműszerként pl. változó fényerősségre /fotonra/ különböző mértékben elszíneződő anyagot injektálnak be.
  Vagy fotonokat érzékelő maszkon- hasonlóan mint az elektronsugarakat- a becsapódásukkor felvillanásként érzékelhetővé teszik.
  Ezeket egy megfelelően érzékeny fotocella/fototranzisztor/ érzékeli és a foton élettartamát mérni tudja.
  Mert ugye a foton is anyag, még ha néha részecske máskor hullám természetű is.”
 • 1. kispont 2011. szeptember 02. 20:22
  „Értem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Turistaként˝ nézelődik az Opportunity marsjáró

"Turistaként" nézelődik, s kattogtatja fényképezőgépét a NASA Opportunity marsjárója, amióta három… Tovább olvasom