Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

El Nino az egész világ időjárását felforgathatja idén

Ausztráliára és Afrika déli részére szárazság sújthat le, Dél-Amerika egyes vidékei aszályosak, mások csapadékosak lehetnek.
Az egész világ időjárását módosíthatja idén a csendes-óceáni El Nino az amerikai meteorológusok előrejelzése szerint.

Az El Nino éghajlati jelenséggel járó melegedés azzal a következménnyel járhat, hogy az idei még forróbb év lesz, ami a mezőgazdaságban hatalmas veszteségeket okozhat. Ausztráliára és Afrika déli részére szárazság sújthat le, Dél-Amerika egyes vidékei aszályosak, mások csapadékosak lehetnek. Peru szenvedheti meg leginkább: áradásokat és gyengébb halhozamot eredményezhet az El Nino.

A világ néhány táján kedvező lehet a változás. Kevesebb hurrikánnal kell számolni Amerika atlanti partjainál, az aszályos Kaliforniában és az Egyesült Államok déli államaiban több esőt hozhat a jövő tél. Az Egyesült Államok fagyos északi államainak következő tele viszont enyhébb lehet.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) csütörtökön tette közzé El Nino-jelentését. A ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség a Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor felbukkan, az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.

Mike Halpert, a NOAA időjárás-előrejelzési igazgatója szerint az El Nino okozta hatások nyárra alakulhatnak ki. Az utolsó komoly El Nino 1997-1998-ban volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a műanyag hulladék a Dunában, mint a halivadék

A Duna naponta összesen mintegy 4,2 tonna műanyag hulladékot juttat a Fekete-tengerbe. Tovább olvasom