Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Életmentő műtétet hajtottak végre a Nyíregyházi Állatpark egyik hulmánján

Életmentő műtétet hajtottak végre az állatorvosok a Nyíregyházi Állatpark egyik közönséges hulmánján (Semnopithecus entellus), mivel a nőstény majom nem tudta természetes úton világra hozni utódát.
A hatéves Ariadnénak nem ez az első vemhessége, tavaly született kölyke elpusztult, ezért a fiatal anya legutóbbi áldott állapotát fokozott figyelemmel kísérték végig a park munkatársai és állatorvosai - tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője.

Műtét mentette meg a Nyíregyházi Állatpark egyik hulmánját. Fotó: MTI/Balázs Attila (galéria)

Az aggodalom nem volt alaptalan: a hétfő reggel megindult szülés során világossá vált, hogy a magzat halott, és a nőstény természetes úton nem tudja világra hozni. Az elaltatott anyaállatot a park szakemberei a Nyíregyházi Állatkórházba szállították, ahol sikeres császármetszést hajtottak végre rajta. A szóvivő közlése szerint Ariadné azóta már jól van, gondozói ugyanakkor remélik, hogy hamarosan ismét teherbe esik.

A közönséges hulmán Ázsia déli részén őshonos, Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható három példánya. Bundájuk sárgásfehér, csupasz testrészeiken sötét ibolyaszínű. A növényevő majmok általában 41-80 cm-esek, farkuk egyméteres, a nőstények valamivel kisebbek, mint a hímek. 190-210 nap vemhesség után a nőstény általában egy-két utódot hoz világra.

Műtét mentette meg a Nyíregyházi Állatpark egyik hulmánját. Fotó: MTI/Balázs Attila (galéria)

A hulmánt Indiában szent állatként tisztelik; a széles körben elterjedt majomfajta élőhelyének pusztulása miatt azonban egyre inkább visszaszorul. A sokat éhező lakosság is egyre kevésbé tűri el a földeken és kertekben garázdálkodó állatokat, így a faj egyedszáma időközben nagyjából 200 ezerre csökkent Indiában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyhogy nem fagy le a kutyák lába a hóban?

Hogy bírnak a kutyák "mezítláb" mászkálni a hóban? - erre a kérdésre lelte meg a feleletet egy… Tovább olvasom