Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Elfogták a legveszélyesebb drogbárót - állati sorban élt

Daniel Rendon Herrerának régen saját hadserege volt. Ezen a héten a rendőrség talált rá, amint egy pálmafa alatt lapult, egyedül.
„Karrierje" csúcsán Don Mariónak hívták, és a világ egyik legkeresettebb bűnözőjeként emlegették. Ő volt a feje annak a kegyetlen bűnbirodalomnak, ami 3000 ember halálát okozta közvetlenül az elmúlt 18 hónapban, miközben száz és száz tonna kokaint csempészett ki Kolumbiából több tízmillió dollár értékben - számol be az Independent.

Mire a rendőrség elkapta az egykori jobboldali fegyveres vezérből rettegett drogbáróvá „avanzsált" Rendont, vagyona és hadserege köddé vált. Jelenlévők szerint ijedt kutyához hasonlított, amikor egy pálmafa alatt kuporogva rátaláltak. A 43 éves, pocakos férfit, aki annak idején 1200 dollárt fizetett minden meggyilkolt rendőr után, megkötözve, egy koszos pólóban mutatták meg a nyilvánosságnak egy Kolumbia és Panama határán lévő reptéren.

Több mint 300 állig felfegyverzett kommandós ütött rajta Don Mario dzsungelmenedékén szerda hajnal kettőkor. Zarándokoknak álcázva tartották titokban érkezésüket, majd a drogbáró egy korábbi alkalmazottjától kaptak tippeket annak hollétére vonatkozóan. Alvaro Uribe kolumbiai elnök 2 millió dollárt ajánlott az elsőszámú közellenség kézre kerítőjének.

Az elfogás egy korszak végét is jelenti. A farmer családból származó és "A Paraszt" néven becézett Rendon Kolumbia régi stílusú drogbáróinak egyik utolsó túlélője volt. Az 1980-as években, a szélsőjobboldali Kolumbia Egyesített Önvédelmi Erőinek vezetőjeként lett befolyásos személy. Ez a szervezet vágott vissza a szélsőbaloldali emberrablóknak, zsarolóknak. A csoport maffiává alakult, és meggazdagodott: kokaint csempészett és több millió hektár földet lopott el zsarolással, politikai vesztegetéssel. Stílusban a híres, 1993-ban meggyilkolt drogbáró, Pablo Escobart követte. Azokat a farmereket, akik nem voltak hajlandók átadni földjüket kokatermesztésre, egyszerűen kivégezték.

Szinte állati sorban találtak a drogbáróra. Fotó: AP
Szinte állati sorban találtak a drogbáróra.
Fotó: AP

Daniel Rendon híres volt hivalkodó fogyasztási szokásairól: koros konyakok, egyedi ruhák szenvedélyes gyűjtőjeként ismerték. Úgy hírlik, 100 dollárosokkal gyújtotta meg szivarjait, és minden nap új Rolex órát viselt.

2003-ban a jobboldali és baloldali szélsőségesek vezetői lehetőséget kaptak az enyhébb büntetésre, ha bevallják bűneiket. Rendon inkább a dzsungelbe menekülést választotta. A Fekete Sasok lázadó csoporttal karöltve felfegyverkezett és a rivális kartellek eltűnése által keletkezett űrt kihasználva visszatért mindennapi munkájához: az emberrabláshoz és gyilkosságokhoz.

Az utóbbi hónapokban azonban, az USA anyagi támogatásának is köszönhetően, a kolumbiai kábítószerellenes erők megrogyasztották a birodalmat. Augusztusban fegyverállományukra csaptak le, az elfogás előtt két héttel pedig egyszer már majdnem sikerült a vezért is előkeríteni.

A letartóztatást végző egyik rendőri vezető úgy nyilatkozott: Rendont szinte állati sorban találták, puszta kézzel rizst eszegetett. Bogotába szállították szerda este, sorsa egyelőre nem tisztázott. A kolumbiai kormány 3000 gyilkossággal vádolná, az USA pedig kiadatását kérné több száz tonna kokain USA-beli értékesítéséért.

Elfogását a kormány nagy sikerként könyveli, el, de még nem tudni, milyen hatással lesz a droggal kapcsolatos erőszakra. Általában az ilyen szintű drogbárók kiiktatásával egy időben megkezdődnek a véres leszámolások az utódjelölt riválisok között. A drogkereskedelem pedig tovább folytatódik, csak más szereplőkkel.

Olvasóink írták

 • 3. rozator 2009. április 17. 16:32
  „Ha mák nem, kender!Ha el nem kapnak mák!”
 • 2. jozicsenko 2009. április 17. 15:29
  „jaja, de ha az éghajlat változás miatt északabbra kerülnek a termőterületek, akkor ott lsz mákus Kuba?

  (jjajjjjj, de roszsz, bocs)”
 • 1. rozator 2009. április 17. 15:06
  „Holnaptól Kolumbia átáll a máktermezstésre! Éljen a mákos GUBA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Charles Simonyi az Antarktiszra viszi feleségét

Az Antarktiszra tervezi következő utazását Charles Simonyi magyar származású amerikai űrturista - erről budapesti sajtótájékoztatóján beszélt szerdán. Tovább olvasom