Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Elkel ma a lottóötös? Az esély egy a 44 millióhoz

Kilencven szám közül rábökni ugyanarra az ötre, amit ma este a lottósorsoláson kihúznak... Gyerekjátéknak tűnik a több mint 3 milliárd forintot érő feladat, pedig a matematikus szerint ez szinte lehetetlen. A pszichiáter tapasztalata, hogy egy busás nyeremény sem teszi boldoggá azt, aki alapjáraton is pesszimista. A szoftverfejlesztő kizárja a sorsolás manipulálását, és kiszámolta, mennyire lennénk szerencsések, ha ezer életünk lenne.
Minden idők második legnagyobb főnyereménye találhat gazdára ma este, az ötös lottó e heti várható főnyereménye 3 milliárd 370 millió forint. A rekordot 2003-ban állították fel, 5 milliárd 92 millió 890 ezer 758 forinttal. A legutóbbi telitalálat a tavaly november 19-i sorsoláson talált gazdára, így 26. hete halmozódik a nyeremény.

– Halmozódáskor jellemzően nő a játékkedv – tudtuk meg Mészáros Zsuzsannától, a Szerencsejáték Zrt. vezető kommunikációs menedzserétől. – Míg hetente átlagosan körülbelül 3,5 millió ötös alapjáték érkezik be, halmozódás idején emelkedik a darabszám, illetve akciók hatására további emelkedés tapasztalható. Az utóbbi hetekben már 6 millió körül mozog a játékok száma. A halmozódás heteinek növekedésével körülbelül egyenes arányban élénkül az érdeklődés, de a játékosoktól érkező visszajelzések alapján egymilliárd forintnál van az „álomhatár".

Melyik lesz vajon ma az a bizonyos öt?
Melyik lesz vajon ma az a bizonyos öt?

A lottóturizmusra vonatkozóan nincsenek statisztikai adatai a társaságnak, de egymilliárd forint feletti nyereményeknél már valószínűsíthető az élénkülése.

Nem érdemes trükkökkel próbálkozni és nyertes szelvényt hamisítani, mert a szelvényekkel való manipuláció nagyon hamar kiderül. A szelvények hamisításának lehetősége gyakorlatilag kizárható, hiszen azok nem csupán az egyedi átvételi szám adatai alapján azonosíthatók, de szükség esetén okmányszakértő is megvizsgálja azokat.

– Nem adunk tanácsot a nyerteseinknek a nyereményük befektetéséhez: egyrészt nem is merült még fel ilyen irányú igény, másrészt a nyeremény felvétele után nem tartjuk a kapcsolatot nyerteseinkkel, semmiképp sem szeretnénk ugyanis „betolakodni" a magánéletükbe.

A meghirdetett nyeremények mögött természetesen minden esetben – a játékok forgalmából származó – fedezet áll. A kifizetésre szánt összeg a megfelelő időben minden esetben készpénzben rendelkezésre áll, a nagy nyeremények kifizetése banki átutalással történik.

Ha a lottóötösbe vetett reményt matematikai alapokra helyezzük, akkor eltalálni az öt számot a kilencvenből szinte lehetetlennek tűnik. Viszont előbb- utóbb a szinte lehetetlen valakinél valósággá lesz, és mégis bekövetkezik az, aminek közelítőleg mindössze 1 a 44 millióhoz az esélye.

Dr. Harmati Istvántól, a győri Széchenyi István Egyetem Matematika és Számítástudomány Tanszékének egyetemi docensétől tudjuk, hogy az ötös lottón az összes lehetséges különböző számötösök száma közel 44
millió (egészen pontosan 43 millió 949 ezer 268). Ezek mindegyike egyformán valószínű, tehát egyetlen szelvénnyel játszva a telitalálat valószínűsége körülbelül 0,000000022, azaz 1 a 44 millióhoz.

– Elméletileg ha ennyi szelvényt töltünk ki különbözőképpen, akkor biztosan lesz ötösünk – folytatja az okfejtést Harmati István. – Sajnos ennyi szelvény kitöltése egy személynek fizikailag lehetetlen: ha másodpercenként egy szelvényt töltenénk ki, akkor ennyi szelvény kitöltése körülbelül 509 napig (körülbelül 17 hónapig) tartana.

Bár vannak olyan számok, amelyek a magyarországi lottó 1957 óta íródó történetében többször vagy kevesebbszer jöttek ki, de ez nem jelenti azt, hogy bizonyos számok valószínűbbek vagy kevésbé valószínűbbek lennének a többinél, így nem is mondhatjuk, hogy bizonyos számoknak vagy számkombinációknak gyakrabban kell előfordulniuk.

Hogy léteznek-e szerencsés vagy szerencsétlen számok? Igen. Minden héten van 5 szerencsés és 85 szerencsétlen szám, és sajnos csak utólag tudjuk meg, hogy melyik melyik. Ahogy Harmati István fogalmaz: nincsenek szerencsés számok, csak szerencsés emberek.

Életesemények valószínűségének a bekövetkeztét nem tudta párhuzamba állítani az öt kihúzott szám eltalálásának a valószínűségével, így nem tudtuk meg, hogy nyolcas ikrek szülésének vagy meteorit fejünkre esésének van-e nagyobb valószínűsége: – A lottón a valószínűségeket egzaktul ki lehet számolni, míg az említett esetekben csak a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján adható valószínűségi becslés. Ha valaki egész életében ugyanazokkal a számokkal játszik, semennyire nem növeli az esélyeit ahhoz képest, mintha váltogatná a számokat, mert a nyerés valószínűségét nem befolyásolja az, hogy ugyanolyan vagy eltérő számokkal játszunk évekig. Ha valaki 50 éven át minden héten egy szelvénnyel játszik, akkor körülbelül 0,000059 a valószínűsége annak, hogy valamikor telitalálatot ér el – ez körülbelül 1 a 17 ezerhez.

Magyarországon még gyerekcipőben jár, de külföldön már az okostelefonok világába is kezd begyűrűzni a lottóhoz kapcsolódó felhasználói igény. Birtha Ákos a HelloAndroid társtulajdonosaként úgy látja, hogy az informatika és a lottózás kapcsolata még kiaknázatlan terület, és sok lehetőséget rejt. A szoftverfejlesztő el tudna képzelni egy olyan alkalmazást, amely tárolja a megtett számainkat, és figyelmeztet is, ha nyertünk.

Egy szimulációs program segítségével Birtha Ákostól megtudtuk, hogy fix számokkal játszva kilencvenévnyi játék sem lenne elegendő, hogy kihúzzák a számainkat, a második kilencvenben viszont már egy biztos négytalálatost lehetne besöpörni.

– Ha ezer életünk lenne, és mindegyikben kilencven évig élnénk, akkor sem lenne meg biztosan az ötös. Számomra is érdekes kísérlet volt ezt kiszámolni, és az informatika segített belátni, hogy milyen valószínűtlenül csekély az esélyem a lottóötösre. Inkább csak az életérzés miatt érdemes játszani.

A sorsolás során felmerülő szoftveres manipulációt kizárta Birtha Ákos, mindaddig, amíg nem számítógép sorsol, szerinte akkor kezdjünk el gyanakodni, ha a húzást majd az informatika irányítja.

– Nem kell túl bonyolult program ahhoz, hogy a játékosok által megtett adatokat tárolják, és húzáskor eleve kizárják a megtett számokat. Léteznek olyan szoftverek, amelyek úgy kínálják magukat, hogy növelik az esélyeket, de ez inkább üzleti szolgáltatás, mint tényleges esélynövelés, hiszen a programok legtöbbje fizetős. Az élelmes programozók csak a maguk pénzszerzési esélyeit növelik ezekkel a kecsegtető, ám matematikailag nem igazolható programokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájdalomcsillapítót termel a feladattal lefoglalt agy

Kevésbé érezzük a fájdalmat, ha erősen koncentrálunk egy feladatra, testünk ilyenkor figyelmen kívül… Tovább olvasom