Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Elképesztő dologra ébredtek hajnali 4 órakor a városka lakói - videó

Mintha egy jól felrázott szénsavas üdítőital kupakja repült volna le.
Egy 30 méter magasra kilövellő gejzír ébresztette az embereket helyi idő szerint hétfő reggel az Új-Zéland Északi-szigetének középső részén fekvő Rotorua tónál.

A helyi tanács geotermikus jelenségekkel foglalkozó munkatársa, Peter Brownbridge szerint a hajnali 4 órakor, mindenfajta előzetes figyelmeztetés nélkül bekövetkezett kitörés olyan volt, mintha egy jól felrázott szénsavas üdítőital kupakja repült volna le.

Az Új-Zéland Északi-szigetének középső részén fekvő Ohinemutu lakosainak egy része a kitörés hangjára ébredt fel.
 

Brownbridge szerint a 30 méter magasra kilövellő forró vízoszlop zajos és látványos jelenség, de nem kell aggódni miatta, mivel a terület geotermikus aktivitásáról ismert.

"A hidrotermális kitörések meglehetősen gyakori jelenségnek számítanak a tó ezen részén, ám legtöbbször csak vízbugyogás és az üledék felkavarodása jelzi őket, ritkán találkozni gejzírkitöréssel" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy bár manapság már nem igen látni ilyen jelenséget, nagyjából nyolc évvel ezelőtt még nagyon gyakoriak voltak.

A Rotorua tó egy 240 ezer évvel ezelőtt kitört és összeroskadt vulkán nyomán kialakult hatalmas kalderában - kráterhez hasonló horpadás - jött létre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A depresszió a felnőtt lakosság 7 százalékát érinti évente, nőknél gyakoribb

A depresszió a felnőtt lakosság 7 százalékát érinti évente, nőknél gyakoribb
A depresszió a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti, előfordulása az átlagnál két és félszer gyakoribb a fogamzóképes korú nőknél. Tovább olvasom