Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Elkészült a világ rovarjainak első modern evolúciós térképe

Elkészítette a világ rovarjainak első modern evolúciós térképét egy több mint száz tudósból álló nemzetközi kutatócsoport.
A Science tudományos lapban megjelent tanulmány készítői újraszerkesztették a világ leghatalmasabb, legtöbb fajt magában foglaló állatcsoportjának családfáját, és megválaszolták eredetük és evolúciójuk régóta nyitott kérdéseit.

A kutatásban részt vevő tudósok a 1KITE (1K Insect Transcriptomes Evolution) projektben dolgoztak, amelynek célja, hogy több mint ezer - minden ismert - rovarfaj transzkriptomját, vagyis az összes RNS-molekuláját tanulmányozza.

A projektet kezdeményező Hszin Cso, a Kínai Nemzeti Génbank igazgatóhelyettese elmondta: 144 gondosan kiválasztott faj adatkészletével dolgoztak, hogy leírhassák "a rovarok létező legteljesebb evolúciós történetét".

A genetikai adatok alapján úgy becsülték, hogy a rovarok eredete és a legkorábbi földi növények születése egybeesik: mintegy 480 millió évvel ezelőtt történt. Ez 70 millió évvel korábbi, mint a legrégibb ismert rovarkövület. A tudósok szerint ez arra utal, hogy a rovarok és a növények együtt alkották a bolygó első ökoszisztémáját.

"A Föld 480 millió éve inkább a Marsra, mint bolygónk jelenlegi képére hasonlított: csupa kő, semmi élet a szárazföldön. Az óceánokban nyüzsgött a sok élőlény, a vízen kívüli élet azonban óriási kihívást jelentett" - mondta Karl Kjer, az amerikai Rutgers Egyetem professzora, a kutatócsoport egyik vezetője.

"Az első rovarok feltehetően a remipedia nevű mérges rákok csoportjából fejlődtek ki. Fogalmunk sincs arról, milyenek voltak, valószínűleg rák- és rovarvonásaik is lehettek" - fogalmazott Bernhard Misof, a német Alexander König Zoológiai Múzeum munkatársa, a kutatás harmadik vezetője.

Az elemzés arra is utal, hogy a rovarok szárnya körülbelül 400 millió évvel ezelőtt fejlődött ki azért, hogy "az eget meghódítsák", 200 millió évvel azelőtt, hogy bármely más faj képes lett volna a repülésre. Ez nagyjából abban az időben ment végbe, amikor a növények először nőttek igazán magasra, és kialakultak belőlük az erdők.

"A filogenetika, vagyis a fejlődéstörténeti rendszertan segítségével sok korábban megválaszolatlan kérdést oldottunk meg, és a kisebb molekuláris adatbázisok alapján készült munkák hibáit most sikerült kijavítani" - összegezte Kjer.

A rovarok "életfájának" újraszerkesztése több mint száz szakember: molekuláris biológusok, rovaralaktan-kutatók, paleontológusok, rovarrendszertan-kutatók, evolúciós és embriológiai bioinformatikusok munkájának eredménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. világháborúban elkobzott középkori kéziratot kapott vissza Lengyelország

A 15. század első feléből származó, prédikációkat tartalmazó latin kéziratot jelenleg a drezdai… Tovább olvasom