Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Élne a Marson? Elon Musk egymillió embert juttatna el a vörös bolygóra

Élne a Marson? Elon Musk egymillió embert juttatna el a vörös bolygóra
Kisebbre faragja a Marsra készülő rakétáját a SpaceX űripari magánvállalkozás.
Költségcsökkentés céljából kisebbre faragja a Mars betelepítéséhez szánt rakétáját a SpaceX űripari magánvállalkozás, amely 2018 első felére tervezi az űrhajóépítés megkezdését - közölte Elon Musk amerikai milliárdos, a SpaceX vezetője egy adelaide-i konferencián. A Mars-rakétát a Földön is használnák interkontinentális utazásokra.

A cég 2022-re tervezi első útját a vörös bolygóra, akkor még csak rakományt szállítva, majd 2024-ben indítaná útnak az első ember vezette missziót, megelőzve az amerikai űrkutatási hivatalt (NASA), amely nagyjából egy évtizeddel később akar először embert küldeni a Marsra.

Musk, aki idén júniusban jelentette be, hogy a következő 50-100 évben egymillió embert juttatna el a vörös bolygóra, a konferencián elmondta, hogy a Mars kolonizációjával kapcsolatos eddigi projekteket félretéve, mostantól egyetlen, keskenyebb és rövidebb rakétára fognak koncentrálni.

"Egy jól működő rendszert akarunk. Ha ezt meg tudjuk csinálni, akkor minden egyéb dolgot hozzátehettünk a rendszerhez. Hiszek abban, hogy elkészülünk a hajóval és nagyjából öt éven belül készen fogunk állni az indításra" - mondta a milliárdos.

A részben újrahasználható, úgynevezett BFR-rakéta képes lesz közvetlenül eljutni a Földről a Marsra, akár 100 utas szállítására, valamint a műholdak bolygó körüli pályára állítására is alkalmas lesz, továbbá egy órán belül bárhonnan bárhová eljutna a bolygón.

Musk azt mondta, megvizsgálták a Mars-rakéta interkontinentális utasszállításra való felhasználásának lehetőségét is, és "érdekes eredményekre" jutottak. Egy New Yorkból felbocsátott rakéta utasokkal a fedélzetén kevesebb mint egy óra alatt eljutna a világ másik felén fekvő bármely városba, a kínai Sanghajba például 39 perc alatt.

A Lockheed Martin vállalat ugyancsak a vörös bolygó meghódítására irányuló terveiről számolt be pénteken, egyebek között egy Mars körül keringő, egyfajta "alapbázisként" szolgáló űrállomás, valamint négy asztronauta szállítására alkalmas landoló egység terveit vázolta fel.

A cég ugyan nem közölt pontos dátumokat, de mivel a NASA-val közös misszióról van szó, ezért valószínűleg a 2030-as évekre tervezik az expedíciót.

Élne a Marson?

Szavazok!

Szavazás állása

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy őshüllő félméteres állkapocsmaradványára bukkantak Villányban

Egy őshüllő félméteres állkapocsmaradványára bukkantak Villányban
A 2012-ben felfedezett, a 240-235 millió évvel ezelőtti világ pontosabb megismerését lehetővé tévő… Tovább olvasom