Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Előkerültek Marilyn Monroe halála előtt készített fotói

Marilyn Monroe a kamerába néz, és mosolyog. Jól érzi magát a barátaival töltött hétvégén. Kipihent és játékos. A szupersztár Frank Sinatrával és Buddy Greco jazz-zongoristával pózol 1962 augusztusában.
Akkor még nem tudta: ezek a halála előtt készült utolsó felvételek róla. Öt nappal később Marilyn Monroe meghalt.

A Sinatrával és Grecóval töltött hétvége ma már a történelem része: a fotók ugyanis abban az időszakban készültek, amikor Monroe-t arra próbálták rávenni, hogy tartsa távol magát a Kennedy testvérektől, és hallgasson afférjairól.

Monroe 36 éves korában halt meg. Halálának körülményei máig tisztázatlanok, számtalan összeesküvés-elmélet látott ezzel kapcsolatban napvilágot. Van, aki úgy véli: megölték, hogy elhallgattassák. Nagy botrányt kavarhatott volna, ha bebizonyosodik a Kennedy fivérekkel folytatott viszonya.

Icon: Marilyn Monroe néhány nappal a halála előtt boldogan pózol Buddy Grecóval.
Icon: Marilyn Monroe néhány nappal a halála előtt boldogan pózol Buddy Grecóval.

Ami ezeket a képeket igazán érdekessé teszi, hogy szerepel rajtuk Peter Lawford is, akit azzal vádoltak, hogy hagyta Marilynt meghalni.

Egy 2007-ben nyilvánosságra hozott FBI-jelentés szerint Monroe egyik barátja és Bobby Kennedy sógora beszélte rá a színésznőt, hogy legyen öngyilkos. A jelentésben – amely nem hivatalos, de vezető FBI-tisztviselők írták – azt áll: Marilyn Monroe-nak azért kellett meghalnia, hogy megakadályozzák, hogy a színésznő felfedje John F. és Bobby Kennedyvel folytatott viszonyát.

Monroe-nak azt mondták, csak el kellene játszania az öngyilkosságot, hogy ismét maga mellett tudhassa a korábban ellene fordult közvéleményt. Azonban mégis hagyták, hogy meghaljon.

Az akták szerint Bobby Kennedy felhívta Lawfordot – testvére, Patricia férjét –, hogy ellenőrizze: a színésznő halott, és titkát magával vitte a sírba.

For sale: Monroe, Greco és egy nem azonosított férfi 1962 augusztusában.
For sale: Monroe, Greco és egy nem azonosított férfi 1962 augusztusában.

A most nyilvánosságra hozott fotók Nevadában, a Tahoe tónál készültek, ahol Greco és Sinatra fellépett. A szóban forgó hétvégén 36 fotó készült, de mára csak 6 maradt fenn. A többi elpusztult 2001. szeptember 11-én, amikor támadás érte a New York-i World Trade Centert, ahol a többi fotót egy trezorban tartották. A fotók mindeddig Greco tulajdonában voltak. Több mint 40 év után úgy döntött: a nyilvánosság elé tárja a felvételeket. Monroe-t Lawford és a felesége vitte el Nevadába, hogy együtt nézzék meg Frank Sinatra koncertjét. Sinatra szintén Monroe szeretője volt.

Monroe depressziós volt, és Patriciának azt mondta: levertségének oka, hogy Bobby és JFK szakított vele. Azt is elmesélte, hogy az alkoholba menekült, és egyszer már tablettákat is beszedett az ital mellé.

Öt nappal később, 1962. augusztus 5-én találták meg Monroe holttestét az otthonában. Nagy mennyiségű barbiturátot tartalmazó gyógyszert vett be.

Relaxing: Buddy Greco Frank Sinatrával és Peter Lawforddal.
Relaxing: Buddy Greco Frank Sinatrával és Peter Lawforddal.

A most 82 éves Greco azt mondta: a halálát megelőző napokban Monroe jókedvű volt. Sam Giancana maffiafőnök, Monroe korábbi férje, Joe DiMaggio baseballjátékos és Dean Martin is ott volt ezen a hétvégén, mondta Greco.

– Emlékszem, zöld kendőt, zöld cipőt és zöld blúzt viselt. Csodálatosan nézett ki. Beszállt mellém a limuzinba, és átkarolt. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a menedzserem elkészítette ezeket a fotókat. Nem mondanám, hogy Marilynt kényszerítették volna. Nem éreztem úgy, hogy nagy nyomás alatt áll. De mi csak barátok voltunk, és nem beszéltünk a magánéletről. Hallottam, hogy Joe DiMaggióval a házasságról beszél. Az egész hétvége arról szólt, hogy örültünk egymás társaságának.

A fotók iránt nagyon nagy az érdeklődés, kikiáltási áruk darabonként 7500 dollár (körülbelül 1,5 millió forint).

Olvasóink írták

 • 6. comet 2009. május 13. 18:47
  „2 persona- jelenleg senki sem tudja pontosan hogy miért kellet meghalniuk. Nagyon szük körről van szó, és sok halálesetről. Meg a tanúk is hullottak rendesen.”
 • 5. sörpocak 2009. május 13. 17:39
  „Luxus prosti volt, ez tény és való, csak a tisztelet miatt nem mondja ki senki.A szememben egy átlagos nő volt, szőkén,. Az igazi okra, gyilkosság vagy öngyilkosság, soha nemfog fény derülni.De jobb is.A politika sokmindent elfed és szebbé tesz.”
 • 4. flexsnake 2009. május 13. 14:33
  „CSaládon belül marad. Szerintem egy elég bonyolult dolog volt a háttérben. Politika...”
 • 3. antikos 2009. május 13. 14:01
  „Fontos hír+”
 • 2. persona 2009. május 13. 13:48
  „"bombshell actress" :D
  A cikk egyébként hibás, mert nem a maffiavezér volt Marilyn ex-férje, hanem DiMaggio, a baseball-játékos. De ez nem az Éva hibája, hanem az eredeti cikk szerzője írta rosszul.

  1. nem hinném, hogy az indítékok ugyanazok lettek volna. Mindegyiküknek másért kellett meghalnia.”
 • 1. comet 2009. május 13. 13:02
  „aztán kinyírták JFK-t is, meg később az öccsét Bobby-t is.
  Lehet hogy a három ügy összefügg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lennon véres ruhái egy New York-i kiállításon

Azt a barna papírzsákot is kiállítják a John Lennon New York-i éveit bemutató kiállításon, amelyben… Tovább olvasom