Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Először ad el képeket archívumából a National Geographic

Először ad el eredeti képeket felbecsülhetetlen értékű archívumából a National Geographic Magazin. A képeket egy New York-i galériában mutatják be.
A magazin archívumából származó válogatott felvételek az elkövetkező két év során négy tárlaton lesznek láthatók, az első kiállítás szeptember 17-én nyílik a Steven Kasher galériában, ahol az érdeklődők egy hónapon át tekinthetik meg a képeket.

A The World in Black and White: Vintage Prints from the National Geographic Archive (A világ fekete-fehérben: régi felvételek a National Geographic archívumából) című nyitó kiállításon több mint 150 eredeti fotót mutatnak be, amelyekre október 17. után licitálhatnak is a gyűjtők. Az első tárlaton a National Geographic Társaság által életre hívott magazin első nagy korszakából, 1888 és a XX.. század negyvenes évei közötti időszakból származó képeket tárják a nagyközönség elé.

Mint azt a 11,5 millió felvételt őrző archívum igazgatója és a galéria is kiemelte, a képek közül többet soha nem közölt le a magazin. A nyilvánosság elé került fotók amúgy is csak az archívum két százalékát teszik ki. "Pedig a felvételek 1888-tól napjainkig gazdagon dokumentálták világunkat" - mondta Maura Mulvihill, a Washingtonban működő archívum vezetője.

Eladják a National Geographic kincseit. Fotó: National Geographic (galéria)

A nyitó kiállításon és árverésen tucatnyi fényképész remekművei lesznek láthatók. A képek több kontinensen, számos országban készültek; felfedezéseket, technikai újdonságokat, kísérleteket és úttörő expedíciókat örökítenek meg a National Geographic Társaság "gyermekkorából".

Az első szakaszban kapott helyet például a Graham Bell-gyűjtemény, amely Bell és asszisztensei 1907 és 1909 közötti repülési kísérleteit örökítette meg. Emellett Herbert Pontingnak a Déli-sark felfedezéséről készített képeire, George Tairraznak és Hiram Binghamnak az Alpokban, illetve a Macchu Pichunál készült fotóira, további Frank Hurleynek és A.B. Lewisnak Pápua Új-Guineán a húszas években készült felvételeire is lecsaphatnak a vevők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Naprendszer leghosszabb vihara a Szaturnuszon - ilyet még nem látott!

A Szaturnusz bolygón január közepén kezdődött, nyolc hónapon át megszakítás nélkül tartó heves vihar… Tovább olvasom