Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Először ütköztették a protonnyalábokat ólomionokkal a CERN-ben

Először ütköztették ólomionokkal a protonnyalábokat az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) csütörtökön.
Amióta üzembe helyezték 2008-ban a világ legnagyobb kísérleti berendezését, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, az LHC 27 kilométeres alagútjában csaknem a fény sebességére felgyorsított protonnyalábokat ütköztettek. Jelenleg az ütközések energiája nyalábonként 4-4 teraelektronvolt, összesen 8 TeV (8 ezermilliárd elektronvolt) - olvasható a CERN honlapján (http://public.web.cern.ch/public/).

Ütköztettek a nagy handronütköztetőben ólomionokat ólomionokkal is. Míg az előbbi kísérletben az anyag építőköveit keresik, köztük a más részecskéknek tömeget adó "isteni" Higgs-bozont, utóbbiban az ősrobbanás után képződött forró "őslevest", a kvark-gluon plazmát próbálják "újraalkotni".

A kísérletek során nyert eredmények teljes megértéséhez azonban szükséges ismerni az ólomionok tulajdonságait ütközés előtti, úgynevezett "hideg" állapotukban, ugyanis az ütköztetések során óriási mennyiségű hő szabadul fel. Az ólomion-proton ütköztetések előnye abban rejlik, hogy eközben nem képződik túl sok hő, ily módon segítségükkel sok fontos részlet megtudható az ólomionok eredeti állapotáról.

A CERN közleménye kiemeli, hogy a csütörtöki kísérletek, a különböző részecskék közötti ütköztetések milyen műszaki kihívást jelentenek.

"Az ütköztetések mindenekelőtt aszimmetrikusak energetikai szempontból. A gyorsító szintjén nem a részecskék, hanem a nyalábok mérete közötti különbségeket észleljük. Az a tény pedig, hogy különböző energiákon változik a nyalábok mérete, befolyással lehet viselkedésükre az ütköztetések során" - magyarázta John Jowett, az ólomionokkal folyó kísérletek vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száraz talaj felett alakulnak ki inkább a nyári zivatarok

A nyári délutáni zivatarok elsősorban száraz területek felett alakulnak ki a korábbi… Tovább olvasom