Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Első ízben fényképezhetnek le egy fekete lyukat

Rádiótávcsövek globális hálózatával szeretnének a csilalgászok első ízben lencsevégre kapni egy fekete lyukat.
Csillagászok egy csoportja világméretű virtuális "műszerrel", rádiótávcsövek globális hálózatával, az Event Horizon Telescope (eseményhorizont-teleszkóp) segítségével szeretne első ízben közvetlen felvételt készíteni egy fekete lyukról.

A fekete lyukak "egzotikus" struktúrák, amelyeknek gravitációs mezeje oly hatalmas, hogy semmi, még a fény sem szökhet el "vonzáskörükből". Létezésüket Albert Einstein által kidolgozott általános relativitáselmélet támasztja alá. A csillagászok rengeteg fekete lyukat észleltek indirekt módon galaxisunkban, s a Tejútrendszer határain túl. A feltételezések szerint a galaxisok többsége, vagy akár mindegyike rendelkezik "saját" fekete lyukkal, amelyek a csillagvárosok szívében találhatók - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

"Senki sem készített eddig közvetlenül felvételt egy fekete lyukról. Mi most erre szeretnénk vállalkozni" - hangsúlyozta Dimitrios Psaltis, az Arizonai Egyetem csillagásza.

A kutatók 50 rádióteleszkópból álló hálózatot terveznek létrehozni. "Mindegyik rádióteleszkópot egy hatalmas tükör kis, ezüstözött szegmensének tekintjük. Amennyiben elég ilyen ezüstözött szegmenssel rendelkezünk, megfelelő képet nyerhetünk" - magyarázta Sheperd Doeleman, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) csillagásza, a projekt vezető kutatója, hozzátéve, hogy ez a projekt még akár öt éve is elképzelhetetlen lett volna.

"Most már rendelkezünk olyan eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a vállalkozást" - emelte ki Sheperd Doeleman, aki szerint a virtuális teleszkóp akkora méretű tükröt alkot majd, mint maga a Föld.

A kutatócsoport a virtuális teleszkópot a Tejútrendszer közepén, 26 ezer fényévnyire "terpeszkedő" szupermasszív fekete lyukra irányítják, amelynek tömege 4 millió Nappal egyenértékű.

"Meglehetősen nagy fekete lyukról van szó, ám az óriási távolság miatt ez olyan lesz, mintha egy grapefruitot kapnánk lencsevégre a Hold felszínén" - fejtegette Shepard Doeleman.

A kutatók reményei szerint a fekete lyuk körvonalai, vagy "árnyéka" látszódik majd a felvételeken. Az általános relativitáselmélet szerint egy fekete lyuk árnyéka tökéletes kört formál, így az eseményhorizont-teleszkóp felvételei egyben tesztelik Einstein elméletét is.

A csoport idővel még több teleszkópot szeretne bekapcsolni a hálózatba, hogy még élesebb képeket készíthessen a Tejútrendszer középpontját uraló fekete lyukról.

Olvasóink írták

 • 3. qrumpli 2012. február 01. 07:06
  „Szaga volt e?”
 • 2. klj-54 2012. január 25. 16:35
  „Ha valóban fekete lukat akarnak fényképezni akkor menjenek Afrikába.
  A galaxis közepén (is) lévő műtárgyat amúgy fizikai okok végett lehetetlen lefényképezni!
  A szellemi fekete lyukról pedig @Vanek úr már kommentált:)”
 • 1. Vanek_B._Eduárd 2012. január 23. 23:01
  „A terpeszkedő szupermasszív fekete lyukat rossz helyen keresik , az ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztériumban található.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszprémi csimpánz is segít a faj megmentésében

Világméretű genetikai vizsgálatban vesz részt a veszprémi állatkert csimpánza. Tovább olvasom