Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Elsősorban alulról olvadnak az antarktiszi selfjegek

Az antarktiszi selfjegeket - a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtömegeket - alulról olvasztó óceánvíz a felelős a kontinens jégveszteségének legnagyobb hányadáért - derül ki egy új amerikai tanulmányból.
Az Antarktisz összes selfjegének első átfogó vizsgálata szerint a tenger felszínére kiterjedő jégtakarók alulról való olvadása volt a felelős a 2003 és 2008 között mért selfjégveszteség 55 százalékáért, amely arány jóval magasabb az eddig véltnél. A selfjegek a fagyos kontinens peremének 75 százalékára kiterjednek.

A kutatók szerint a Science című folyóiratban közölt eredmények segítenek annak előrejelzésében, hogy a Föld édesvízkészletének nagyjából 60 százalékát masszív jégtakaróiban őrző Antarktika miként fog reagálni a melegedő óceánra, és hogyan fog hozzájárulni a tengerszint emelkedéshez.
A tanulmány korábbi jégfelhalmozódások rekonstrukciója, műholdfelvételek és a jégvastagságot, a jégtakarók tengerszint fölötti magasságát és a jégképződés sebességét vizsgáló repülőgépes mérésekre támaszkodva állapította meg, hogy milyen gyorsan olvadtak a selfjegek a vizsgált időszakban, majd összevetette az így odalett tömeget a jéghegyek borjadzásából származó jégveszteséggel.

"Az Antarktisz jégvesztésére vonatkozó hagyományos nézet szerint a folyamatnak szinte egészét a jéghegyek feltöredezése irányítja" - húzta alá közleményében a tanulmány vezetője szerzője, Eric Rignot, a Kaliforniai Egyetem munkatársa. "A tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy az óceánvíz okozta alulról való jégolvadás mértéke nagyobb, ez pedig megváltoztatja arra vonatkozó elképzeléseinket, hogy miként alakul a jégtakaró evolúciója a felmelegedés során".

Az eredmények szerint bizonyos helyeken a selfjegek alulról való olvadása meghaladja a jéghegyek borjadzásának mértékét, míg máshol fordítva áll a helyzet. Összességében azonban az antarktiszi selfjegek 1,325 billió kilogrammnyi jeget veszítettek évente 2003 és 2008 között a legalsó rétegük olvadása nyomán, míg a jéghegyek feltöredezése 1,089 billió kilogrammnyi jégvesztést okozott évente.

A kutatók azt is megállapították, hogy a selfjegek alulról való olvadásának mértéke egyenlőtlenül oszlik el a kontinensen és azt is kimutatták, hogy átlagban nézve a selfjegek kétszer gyorsabb ütemben olvadnak, mint maga az antarktiszi jégtakaró. "A selfjégolvadás nem feltétlenül jelenti a jégtakaró megsemmisülését, hiszen a folyamat kompenzálható a kontinensről lecsúszó jégmennyiséggel - mondta Rignot. - Az Antarktika számos területén azonban a selfjegek túlságosan gyorsan olvadnak, amelynek következményeként a gleccserek és az egész kontinens is változik."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ első női űrhajósa 50 éve járt a kozmoszban

Ötven éve, 1963. június 16-án a Szovjetunió Föld körüli pályára állította a Vosztok-6 űrhajót,… Tovább olvasom