Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Elvégezte a marsi kőzet első vizsgálatát a Curiosity

Az elmúlt néhány napot a marsjáró egy fura, 25 centiméter magas, piramis alakú képződmény vizsgálatával töltötte.
- A marsi kőzet első vizsgálatát végezte el a Curiosity, majd az eddigi leghosszabb "menetelésbe" fogott.

Az elmúlt néhány napot a marsjáró egy fura, 25 centiméter magas, piramis alakú képződmény vizsgálatával töltötte, amelyet Jake Matijevic-sziklának kereszteltek el, és tesztelte a 2,1 méteres robotkarjának némely műszerét. A képződmény nevét a NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory mérnöke után, az augusztus 20-án elhunyt Jake Matijevic tiszteletére kapta, aki az előző három marsjáró kifejlesztésében is részt vett - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A marsjáró kipróbálta az összetétel-elemzésére szolgáló alfarészecske- és röntgenspektrométert (APXS), valamint a nagyítós fényképező berendezést (Mars Hand Lens Imager, MAHLI).

A rover "bombázta" a sziklaképződményt a lézeres kémiai távérzékelő- és mikrofényképezővel, amely az "elpárolgó" részecskékből "olvassa ki" a kémiai összetételt. Az eredmények összevetése segíti a két berendezés "keresztkalibrálását" is - hangoztatták a NASA kutatói.

A vizsgálatok végeztével a Curiosity hétfőn egy 42 méteres útszakasz megtételére, a leszállása óta a leghosszabb napi "menetelésre" vállalkozott. A marsjáró jelenleg az úgynevezett Glenerg-pont felé tart, amely körülbelül 400 méterre van a landolás helyétől, hétfői elindulása előtt a rover körülbelül az út felét tette meg.

A Glenerg-pontnál, ahol három különféle anyagféleség "találkozik", végzi el az első fúrásokat és mintavételeket a marjáró, amelynek a Gale-kráterben magasodó öt kilométeres, réteges szerkezetű Aeolis-hegy a végső úti célja.

A hatkerekű, radioizotópos termoelektromos generátorral működő Curiosity, hivatalos nevén Marsi Tudományos Laboratórium augusztus 6-án landolt a Marson. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű, csaknem két földi évre tervezett program célja, hogy kiderítsék: létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

Olvasóink írták

 • 3. stewenson 2012. szeptember 26. 08:20
  „1. booo

  Igen, szerintem ez a hír és nem az, hogy VV Senkiházi éppen mit szenved.”
 • 2. lu.tommie 2012. szeptember 25. 22:26
  „Mar megint? Regebben mar ez megvolt nem?”
 • 1. booo 2012. szeptember 25. 18:36
  „Hurrrá, micsoda megnyugtató hír! Örülök hogy a terepjáró robot jól van!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véletlenül bukkantak rá a nejlon új előállítási módjára

Rákkutatás közben, véletlenül bukkantak rá amerikai kutatók egy molekulára, amellyel olcsóbban és… Tovább olvasom