Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Elvis kiszagolja a jegesmedvék vemhességét

Egy speciálisan képzett beagle segít kideríteni, hogy várható-e jegesmedvebocsok születése néhány amerikai állatkertben.
A Cincinnati Állatkert egyik szakemberében azután merült fel a jegesmedve-vemhesség kiszagoltatásának gondolata, hogy olyan tanulmányokról olvasott, amelyekben kutyákat használtak rákos betegségek kiszűrésére. Az intézmény veszélyeztetett állatok védelmével és kutatásával foglalkozó központja olyan fehérjéket azonosított, amelyek kizárólag a vemhes medvék ürülékében találhatóak.

A központ egy Kansas állambeli kutyakiképző közreműködésével tesztelte az ötletet. A kétéves beagle-lel egy éven át foglalkozott a tréner, aki a legkülönbözőbb dolgok - a robbanóanyagoktól kezdve a poloskákig - kiszagolására tanítja be a kutyákat. Több hónapnyi kiképzés után az Elvis névre hallgató beagle szinte tökéletessel pontossággal szagolta ki és jelezte a vemhes jegesmedvéktől vett ürülékmintákat a próbák során.

A fenyegetett fajok közé tartozó jegesmedvék vemhességének megállapítása nehéz dolog. Az állatkertek munkatársai szerint a pontos előrejelzés segíthet biztosítani, hogy a gondozók és a nőstényállat is felkészülten várják a bocsok érkezését. Amikor a gondozók vemhességet észlelnek egy jegesmedvénél, elkülönítik a hímektől, speciálisan felszerelt odúba költöztetik, videokamerás megfigyelő-rendszert helyeznek üzembe és a bocs megszületését követően 24 órás ügyeletet állítanak fel.

Elvis munka közben.
Elvis munka közben.

Elvis jelenleg 14 amerikai állatkert 22 nőstény medvéjének ürülékmintáit szaglássza, miközben a szakemberek élénk figyelemmel követik a kutya reakcióit. Miután a beagle végzett a minták "elemzésével", a központ tájékoztatja az állatkerteket, hogy számíthatnak-e medvebocsok érkezésére a közeljövőben.

A jegesmedvék bonyolult reprodukciós ciklussal bírnak és az állatkertek megfigyelései szerint gyakoriak náluk az álterhességek. Az állatok fogságban való szaporodására vonatkozó jobb ismeretek egyrészt segítik a szakemberek munkáját, másrészt növelik a jegesmedvékkel szembeni tudatosságot az emberekben.

A Polar Bears International nevű természetvédelmi szervezet szerint mivel a jegesmedvék hosszú távú túlélését komolyan veszélyeztetheti a természetes élőhelyeik - klímaváltozás miatti - elvesztése, ezért az állatkerti példányokra egyre fontosabb szerep hárul. "Ők a fajuk nagyköveteiként szolgálnak, és az állatkertekben olyan tanulmányok elvégzésére van lehetőség, amelyek kivitelezhetetlenek lennének a vadonban" - húzta alá a szervezet szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felmelegedés miatt kétszer is töpörödtek az emlősök

Amerikai egyetemi kutatók szerint hasonló jelenség következhet be a mostani, ember okozta klímaváltozás nyomán is. Tovább olvasom