Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Emésztőrendszere a velociraptor utolsó vacsorájáról tanúskodik

A "lepkesúlyú" velociraptor egy nálánál sokkal nagyobb repülőhüllő maradványaiból lakmározott, amikor 75 millió évvel ezelőtt utolérte végzete.
Fosszíliáját 1994-ben tárták fel Mongóliában, a Góbi-sivatagban, de a leletet csak most vizsgálta meg és írta le egy nemzetközi kutatócsoport.
A Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmány főbb megállapításait a BBC News valamint a LiveScience tudományos hírportál ismertette.

A nagyjából pulyka méretű velociraptor két lábon járó, tollas húsevő volt, amely hátsó lábain megnagyobbodott, sarló alakú karommal rendelkezett. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a dinoszauruszok ezeket a sarló alakú karmokat a zsákmányállat felhasítására és kibelezésére használták.

A fosszília tüzetesebb vizsgálata során egy pteroszaurusz csontot fedeztek fel a kutatók a velociraptor emésztőrendszerében, ami arra utal, hogy a ragadozóként ismert velociraptor alkalomadtán a döghúst sem vetette meg. "Meglehetősen nehéz és valószínűleg igen veszélyes vállalkozás lett volna az apró theropoda dinoszaurusz számára megtámadni a kétméteres szárnyfesztávolsággal rendelkező pteroszauruszt, hacsak a repülő hüllő nem volt sebesült vagy beteg. Így a velociraptor emésztőrendszerében talált csont sokkal inkább dögevésből, mintsem vadászatból származhatott" - hangsúlyozta a szerzők egyike, David Hone, a University College Dublin kutatója.

A 75 milliméteres pteroszaurusz csontot a dinoszaurusz mellkasának felső részén fedezték fel, ott, ahol a velociraptor gyomra lehetett.

"Az emésztőrendszer tartalma ritkán őrződik meg, a pteroszaurusz csontok pedig viszonylag törékenyek, vagyis rendkívüli leletről van szó. A csont felülete sima és jó állapotban van, nem fedeztük fel rajta az emésztőnedvek okozta jellegzetes elváltozásokat. Minden jel szerint a dinoszaurusz nem sokkal azután pusztult el, hogy lenyelte a csontot" - magyarázta Hone, hozzátéve: a velociraptor a modernkori krokodilokhoz hasonlatosan képes volt viszonylag nagy csontokat is lenyelni.

A dinoszaurusznak egyébként törött volt az egyik bordája, vagyis halála előtt megsebesült, vagy egy trauma után kezdett felgyógyulni, amikor utolérte végzete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légpárnás házak földrengés ellen

Földrengésálló légpárnás házakat fejlesztett ki egy japán cég. Tovább olvasom