Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

ENSZ: aggasztó a globális környezetvédelmi helyzet

Az északi-sarki nyári jégtakaró 2012-ben soha nem látott méretűre, 3,4 millió négyzetkilométerre zsugorodott.
A nagymértékű olvadás veszélyezteti az Északi-sark érzékeny ökoszisztémáját, Afrikában nő a vadorzás, a vegyszerek veszélyeztetik az emberek és a környezet egészségét - ezek a fő megállapításai az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) éves jelentésének, amelyet hétfőn Kenya fővárosában, Nairobiban hoztak nyilvánosságra.

Az Északi-sarkvidéken fokozódik az ásványi anyagok kitermelése: a nyersanyagok azáltal váltak hozzáférhetővé, hogy az olvadás miatt egyre csökken az arktiszi jégtakaró, így az eddig elszigetelt földgáz- és olajkészletek ma már elérhetők.

Az északi-sarki nyári jégtakaró 2012-ben soha nem látott méretűre, 3,4 millió négyzetkilométerre zsugorodott. Ez 18 százalékkal kevesebb a korábbi negatív rekordnál, amelyet 2007-ben mértek, az 1980-as és 1990-es években mért átlagnak pedig 50 százalékkal marad alatta - derült ki az UNEP-jelentésből.

"Az olvadás révén épp azokért a fosszilis energiahordozókért alakult ki tolongás, amelyek miatt megindult az olvadás" - áll a jelentésben.

A szervezet szerint nemcsak a sarkvidéki, hanem a parti és a permafroszt talajban lévő jég is fogyatkozik. Az éghajlatváltozás tehát hozzájárul a tengerszint globális emelkedéséhez, és veszélyezteti egyes állatfajok, például a jegesmedvék létét - állítja az UNEP.

Az amerikai földtani intézet (USGS) rávilágított, hogy a még kiaknázatlan gázkészletek 30 százaléka az Északi-sarkvidéken található. Nagymennyiségű kőolajat sejtenek a kutatók többek közt Alaszka északi részén.

Az ENSZ-szerv szerint az olvadás miatt az év egy részében nyitva lesz az északi és az északnyugati átjáró, ami miatt 2020-ra negyvenszeresére növekedhet a hajóforgalom.

Jelentésében hangsúlyozta, hogy fenyegetően nő az illegális kereskedés az orrszarvútülökkel és az elefántcsonttal. Afrikában csak 2012-ben elefántok tízezreit ölték meg, a Dél-afrikai Köztársaságban rekordot jelentő 668 orrszarvút ejtettek el orvvadászok. Mindezért egyre nagyobb mértékben felelős a szervezett bűnözés és a milíciák. Utóbbiak elsősorban az elefántcsonttal üzérkednek: fegyvereket, lőszereket, néha pénzt kapnak érte.

A tanulmány figyelmeztetett arra is, hogy a kemikáliák egyre intenzívebb használata miatt mind inkább nőnek az egészségi- és a környezeti kockázatok. 2000 és 2009 között világszerte megkétszereződött a kemikáliák forgalma.

Az Egyesült Államokban egy szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálat során 212 féle vegyszer nyomait találták a résztvevők vérében és vizeletében, ebből 75 anyagot korábban még soha nem mutattak ki az emberi szervezetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képesek bajszukkal felmérni a tárgyak nagyságát a fókák

Az emlősökről régóta tudott, hogy tapintásra érzékeny bajusszal rendelkeznek. Tovább olvasom