Délmagyar logó

2018. 08. 20. hétfő - István 19°C | 32°C Még több cikk.

Ez az űreszköz vékonyabb, mint egy emberi hajszál, és be tudja fogni az űrszemetet

A Föld körül rengeteg űrszemét kering, de átfogó megoldás eddig még nem született a problémára. Most úgy néz ki, egy kutatócsoport forradalmasítja az űrhulladék-kezelést.
Tavaly az Európai Űrügynökség Sentinel-1A műholdja egy apró űrszeméttel ütközött, szerencsére nagy kárt nem okozott a szerkezetben. Ha a szonda valamivel nagyobb űrhulladékba fut bele, akkor akár az egész panelt tönkretehette volna Holger Krag, az űrhulladék kezelésével foglalkozó hivatal vezetője szerint.

A Föld körül körülbelül 500 ezer csavar, tönkrement műhold és azok alkatrészei keringenek elérve akár a 28 ezer kilométer per órás sebességet. A felhalmozódott űrszemét miatt a tudósok attól tartanak, hogy a tavalyihoz hasonló ütközések egyre gyakoribbak lesznek, ami így még több űrhulladékot fog generálni a meglévők szétroncsolódása miatt.
A Brane Crafts látványterve. Forrás: spaceref.com
A Brane Crafts látványterve. Forrás: spaceref.com

Most néhány tudós elejét akarja venni, hogy az egyre szaporodó törmelékek miatt megközelíthetetlenné váljon az űr. Tavasszal a NIAC kutatócsoport 500 ezer dolláros támogatást nyert, hogy fejlesszék azt a szokatlan kinézetű űreszközt, ami mint egy porszívó szívja magához ezeket az apró hulladékokat. A "Brane Crafts"-nek elnevezett találmány vékonyabb, mint egy emberi haj, és mindegyik képes lenne a sok apró törmelék mellett egy nagyobb darab űrszemét befogására, majd azt "lerántja magával" a légkörbe, ahol elégnek.

Az alkotók reményei szerint mindegyik eszköz nagyon könnyű és üzemanyag-hatékony lesz. Utóbbi azt is eredményezheti, hogy a jövőben nem csak az űrszemét begyűjtésére, hanem aszteroidák, holdak vagy bolygók felfedezéseire is alkalmazhatják majd.

(Popular Science)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz éve halt meg a Nobel-békedíjas Teréz anya

A szegények között végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kiváltotta. Tovább olvasom