Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Ezrek ünnepelték Kolozsváron Mátyás király születési évfordulóját

Ötszázhetven lámpást eresztettek a magasba Kolozsvár főterén Mátyás király szobránál, az uralkodó 570. születésnapjának előestéjén.
Mintegy ötezren gyűltek össze péntek este Kolozsvár főterén az Amaryllis társaság hívására, hogy lampionokat eresszenek az égbe Mátyás király születésének 570. évfordulója alkalmából.

A szervezők várakozását messze túlmúlta a 21. alkalommal megszervezett Mátyás-napok nyitórendezvényének népszerűsége. A közösségi oldalakon meghirdetett felhívásra összegyűlt tömeg zsúfolásig megtöltötte Kolozsvár főterét. A kiosztott 570 lámpás majdnem egyszerre emelkedett a magasba, és percekig beragyogta az eget a város fölött.

A lámpáseregetés után a Bánffy-palotában a bukaresti Trei Parale régizenei együttes koncertjével kezdődött a Mátyás-napok kulturális rendezvényeinek sora.

570 lámpást eresztenek a magasba Kolozsvár főterén Mátyás király szobránál, az uralkodó 570. születésnapjának előestéjén. Az esemény a 21. Mátyás Napok nyitómomentuma volt.
570 lámpást eresztenek a magasba Kolozsvár főterén Mátyás király szobránál, az uralkodó 570. születésnapjának előestéjén. Az esemény a 21. Mátyás Napok nyitómomentuma volt.
Fotó: MTI/Biró István

Macalik Arnold, a társaság elnöke korábban elmondta: a vasárnapig tartó rendezvények központi témája idén a mese lesz, és arra törekednek, hogy Kolozsvár román ajkú közösségét is bevonják az ünneplésbe.

"Hiszem azt, hogy valamennyi kolozsvári büszke lehet a város talán legnagyobb szülöttére" - mondta el Macalik Arnold.

Szombat délelőtt a gyerekeket várják Mátyás szülőházába zenés, rajzos foglalkozásra. A gyerekek egy Mátyás királyról szóló meséhez készítenek rajzokat, festményeket. A helyben születő könyvet a "szerzők" mindegyike megkapja majd. Este pszichológus, néprajzkutató és helytörténész vitaindítói után terveznek kötetlen beszélgetést a mesékről.

A rendezvénysorozat vasárnap a kolozsmonostori Kálvária templomban fejeződik be, ahol a déli harangszó emlékezetére mondott misét zenei előadás követi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén ezek a művek esélyesek a legidétlenebb könyvcímre

Az idei már a 35. Diagram Prize nevű verseny. Még 1978-ban alapították a díjat a Frankfurti… Tovább olvasom