Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Fekete lyuk katapultált a galaxisából

Galaxisából katapultált óriási fekete lyukat fedeztek fel amerikai csillagászok a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja segítségével.
A felfedezésről a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ (CfA) kutatói a The Astrophysical Journal című folyóiratban számolnak be.

A kutatók a 4 milliárd fényévnyire lévő CID-42 katalógusjelű galaxist figyelték meg, több teleszkóp, köztük a Chandra röntgencsillagászati műhold révén nyert adatok elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy egy olyan fekete lyukat tartalmaz, amely hatalmas sebességgel kilökődött saját csillagvárosából - olvasható a PhysOrg (http://www.phys.org) tudományos hírportálon.

A tudósok azt feltételezik, hogy két galaxis ütközésekor a központjukban lévő szupermasszív fekete lyukak szintén összeütköztek, majd egybeolvadtak. A gigantikus képződményt az ütközéskor keletkezett gravitációs hullámok lökték ki óránként 4,8 millió kilométer per órás sebességgel.

"Nehéz elképzelni, hogy egy olyan szupermasszív fekete lyuk, amelynek tömege több milliószor meghaladja a Napét, egyáltalán képes a mozgásra, nemhogy ilyen hihetetlen sebességű száguldásra. Ám az új adatok arról tanúskodnak, hogy a gravitációs hullámok, a téridő görbületének Albert Einstein által megjósolt, de közvetlenül sohasem észlelt hullámszerűen terjedő megváltozása ilyen hatalmas energiával rendelkezik" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Francesca Civano.

Annak ellenére, hogy vélhetően ritkán katapultálnak fekete lyukak gravitációs hullámok által, nem kizárt, hogy előfordulnak a világegyetemben ilyen hontalan képződmények.

"Ezek a fekete lyukak láthatatlanok számunkra, mivel kiűzetésük után felhabzsolták az őket körülvevő összes gázt" - magyarázta Laura Blecha,a tanulmány társszerzője.

A gravitációs hullám a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozása, amelyet az általános relativitáselmélet jósolt meg. Nemcsak a klasszikus értelemben megfogalmazott tömegvonzás "mellékterméke", hanem minden gyorsuló tömeg kelti. A gravitációs sugárzás a gravitációs hullámok által továbbított energia. A gravitációs hullámokat keltő rendszerek fontos példái a kettőscsillagok, amelyek egyik tagja fehér törpe, neutroncsillag vagy fekete lyuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vénusz átvonul a Nap előtt - várjuk fotóikat!

Az év csillagászati eseménye lesz a szerdán hajnalban zajló Vénusz-átvonulás. Tovább olvasom