Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Fél év után újra jelentkezett Tisza, a gólya

A madár Dél-Szudánban telelt, ahol hiányzott a megfelelő térerő a jeladóhoz.
Hat hónap kihagyás után ismét jelet küldött a Tisza nevű fehér gólya jeladója: a madár Dél-Szudánban telelt, ahol hiányzott a megfelelő térerő.

A gólya a Madárvédelem és kutatás határok nélkül nevű projekt keretében kapott jeladót 2012 nyarán a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársaitól, hogy követhessék telelése útvonalát.

A Tisza névre keresztelt madár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazról származik, s miután október elején megérkezett Szudánba, többé nem kaptak róla hírt az MME munkatársai - tájékoztatott a szervezet csütörtöki közleményében.

Miután néhány hétig nem érkeztek adatok, a szakértők sejtették, hogy a gólya a mobiltelefon-hálózattal gyengén lefedett területeken lehet. Bár korábban reménykedtek abban, hogy előkerül, 2-3 hónap után már nem számítottak rá.

Az április 14-én újra bejelentkezett Tisza jeladója elmentette a madár téli tartózkodásának koordinátáit, így kiderült, hogy a tél nagy részét a 2011 júliusában függetlenné vált Dél-Szudánban töltötte, ahol jelenleg is polgárháborús konfliktusok zajlanak. Valószínűleg az ország jelentős részén nem lehet túl jó a GSM hálózat lefedettsége, Tisza jeladója ezért nem küldött üzeneteket, csak azután, hogy elindult északi irányba és Egyiptomba érkezett.

Augusztusi indulása óta Tisza 13-14 ezer kilométert tett meg, s feltehetőleg hamarosan megérkezik Magyarországra.

A fiatal fehér gólyák csak 3-4 éves korukban kezdenek fészkelésbe, jelentős részük élete első évében elpusztul. Az első telelés után kóborolnak, s nagy részük nem jön még vissza a majdani költőterületére. Összesen 12 fehér gólya kapott jeladót 2012-ben, közülük három érte el Afrikát, de Tisza az egyetlen, amelyik elindult északra és elhagyta a kontinenst. Több gólya jeladója továbbra sem jelentkezett be.

A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb pihenőterületek és az ott jelentkező veszélyeztető tényezők felderítését. Az MME munkatársai emellett tapasztalatokat szereznek arról is, hogy a gólyákra milyen veszélyek leselkednek.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program támogatásával zajló, Madárvédelem és kutatás határok nélkül projekt részeként tervezik további fehér gólyák, valamint fekete gólyák, nagy kócsagok, egerészölyvek jeladóval való ellátását is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fotoszintézis alapján állítottak elő hidrogént

A növényvilágra jellemző fotoszintézis elméleti alapjaira támaszkodva állítottak elő hidrogént a… Tovább olvasom