Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Feladta önkéntes fogságát az egykori Stasi-rab

A nyugatnémet Carl-Wolfgang Holzapfel 1965-ben kilenc hónapot töltött a hohenschönhauseni Stasi-börtönben.
Azért zárták be, mert tüntetett a berlini fal ellen és az NDK-ban bebörtönzött politikai foglyok szabadon engedéséért. 44 évvel később a férfi önként visszatért a Stasi-pokolba, amely ma már múzeumként működik – írja a Berliner Kurier című német lap.

A tervek szerint egy hetet töltött volna a nyolc négyzetméteres cellában, amelyben csupán egy mosdókagyló, wc, priccs, egy asztal és egy szék található. Stasi-őrök ugyan nem voltak, de az interneten bárki figyelemmel követhette az akciót.

Fotó: berlinonline.de
Fotó: berlinonline.de

– Ez nem egy Big Brother – mondta Holzapfel. – A berlini fal leomlásának 20. évfordulóján Franziska Vu művésznővel együtt szerettük volna megmutatni, hogy mi lett azokkal, akik ez ellen a szörnyű építmény ellen küzdöttek, és annak a 250 000 politikai fogolynak is emléket akartunk állítani, akiket az NDK-ban börtönöztek be.

Fotó: berlinonline.de
Fotó: berlinonline.de

Holzapfel akkor került börtönbe, amikor 1965-ben egy NDK-ellenes tüntetésen a Checkpoint Charlie-nál átlépte a határt Kelet-Berlin felé. Most, 44 évvel később pedig megpróbálta rekonstruálni azt, amit akkor átélt: ételt alig kapott, folyamatosan kihallgatták, a magánzárka síri csendjét pedig csak úgy törhette meg, ha magában beszélt. – Elsősorban azokhoz a fiatalokhoz akarom eljuttatni az akciót, akik keveset tudnak az NDK-ról. Ezért választottuk az internetet.

Fotó: berlinonline.de
Fotó: berlinonline.de

Az önkéntes Stasi-Live fogság harmadik napján azonban Holzapfel a tervekkel ellentétben megszakította a projektet. Egyszerűen nem bírta tovább, ezért szombaton emocionális okokra hivatkozva felhagytak az élő közvetítéssel. – A cellában töltött idő újra felidézte bennem, hogy milyen pszichikailag elviselhetetlen terheknek voltak kitéve a politikai foglyok. Ezt a helyzetet nem bírom még egyszer elviselni. – nyilatkozta az egykori rab.

Olvasóink írták

 • 3. varadipal 2009. november 11. 11:59
  „Szerintem elsárkányosodott a felesége, és egy kis nyugalmat akart.Nem rosszabb hely, mint egy 3 csillagos panzió.”
 • 2. utazó81 2009. november 03. 21:59
  „Ti komolyan gondoljátok,hogy itt valakit is felelőségre vonnak.Szerintem ezeknek a hajuk szála sem fog meggőrbűlni.Egy alomból való ez az egész bagázs.”
 • 1. antikos 2009. november 03. 19:30
  „Gyenge csávó!

  Kíváncsi vagyok fletó bírni fogja-e:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lipcse 89: a békés forradalom

1989 őszén Lipcse forradalmi város: itt kezdődtek el a rendőrattakba torkolló rendszerellenes… Tovább olvasom