Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Felszállt az első európai kereskedelmi ˝súlytalansági˝ repülőjárat

Felszállt pénteken az első olyan európai repülőjárat, amelynek utasai felfedezhették a súlytalanság érzését.

A Novespace-nak, a Francia Űrügynökség (CNES) leányvállalatának Airbus A300 Zero-G típusú, speciálisan felszerelt gépe 13 órakor emelkedett a levegőbe a délnyugat-franciaországi Bordeau-Marignac repülőtérről, fedélzetén 40 utassal, közöttük hat nővel. Az utasok a Novespace támaszpontján szálltak be az átalakított járműbe. Beszállókártyájukon a Bordeaux-Bordeaux útvonal szerepelt.

Az utasokat a "súlytalansági tűzkeresztségbe" elkísérte Jean-Francois Clervoy űrhajós, a Novespace elnöke is. Aktív űrhajós korában Clervoy maga is 3000 súlytalansági repülésen vett részt, és három alkalommal utazott a NASA amerikai űrhajózási hivatal űrrepülőgépén.

Ez volt az első európai kereskedelmi súlytalansági repülés. A parabolarepülés során a repülő meredeken száll fel, majd ismét nagy szögben száll le, a parabola csúcsán néhány pillanatra súlytalansági állapot következik be.

A pénteki repülésre 15, egyenként 22 másodperces parabolát terveztek, azaz az utasok összesen mintegy öt percet töltöttek a súlytalanság állapotában.

A 40 utas közül 28-an 6000 eurót (1,8 millió forintot) fizettek a jegyért, a többiek, közöttük öt diák, a francia űrügynökség pályázatán nyerték az utat. A legidősebb utas 67 éves.

Az utasok többsége francia, de voltak közöttük svájciak, belgák, egy Japánból érkezett üzletember és egy Angolában élő kubai is, aki a feleségének ajándékba adta az utazást, valamint egy szállodalánc török tulajdonosnője.

Egy másik utas, a svájci Liliane Innocenzi 2010-ben az Egyesült Államokban esett át a tűzkeresztségen. "Ha valaki egyszer kipróbálta, rászokik, annyira jó dolog" - mondta a felszállás előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forradalom csóktól csókig

Brunszvik Teréz óvodát alapít, Szendrey Júlia kiáltványt ír, Bányai Júlia huszárnak áll, Kossuth Zsuzsanna kórházat hoz létre, Teleki Blanka és Leövey Klára menekülőket bújtat. Tovább olvasom