Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Feltérképezték a nagy földrengések ˝forró pontjait˝

Az elemzett 100 éves időszak 15 legerősebb földrengésének 87 százaléka olyan területek találkozásánál pattant ki, amelyeknél az egyik tektonikus lemez a másik alá gyűrődik.
A legnagyobb földrengések a földkéreg meghatározott "forró pontjaiban" fordulnak elő, ezeket térképezték fel az eddiginél pontosabban ausztrál kutatók.

Az elemzett 100 éves időszak 15 legerősebb földrengésének 87 százaléka olyan területek találkozásánál pattant ki, amelyeknél az egyik tektonikus lemez a másik alá gyűrődik - írták a Sydneyi Egyetem kutatói a Solid Earth című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

A kutatók adatbányász módszert használtak fel arra, hogy kapcsolatot találjanak az elmúlt 100 év földrengéseinek helye, erőssége és geológiai eredete között. "Azok a térségek, ahol a törési zónák víz alatti hegyvonulatai egy másik kéreglemez alá kényszerülnek, tekinthetők veszélyeztetetteknek a földrengési szuperciklusok szempontjából. Ezeken a helyeken nagy rengések történnek néhány száz- vagy néhány ezerévenként" - magyarázta Dietmar Müller, a kutatók egyike.

Sok ilyen terület magas kockázata még ismeretlen lehet, hiszen a szeizmikus kockázati térképeket elsősorban az 1900 után összegyűjtött adatok felhasználásával készítik. Nem szerepelt a nagy kockázatú helyek között ezeken a térképeken például az a térség sem, ahol a 2011-es pusztító erejű japán földrengés kipattant.

"Módszerünk erőssége az, hogy sokat megtalál e régiók közül, így hozzájárul a hosszú távú földrengés-kockázati térképek elengedhetetlen tökéletesítéséhez" - tette hozzá Müller.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A barlanglakó ősember pontosabban ábrázolta az állatok járását, mint a modern

1000 őskori és modern alkotás elemzése után a kutatók arra jutottak, hogy akik 10-50 ezer évvel… Tovább olvasom