Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Fiatal feltalálókat díjaztak

Az Európai Unió 1988 óta szervezi meg hivatalosan a Fiatal Tudósok Versenyét.
Átadták hétfőn a fiatal diákok számára meghirdetett 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak járó díjakat: három első, négy második, három harmadik, illetve négy különdíjat ítélt oda a zsűri, és kilenc pályázatot kiemelt dicséretben részesített.

Első díjjal Perez-Lopez Áron Ricardo "Hogyan segíthetnek a fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében?" című munkáját, Hegyesi Donát Sándor pókerező robotját és Zsombori Balázs, a verbális kommunikációban akadályozottakat segítő PictoVerb nevű programját ismerték el.

A zsűri döntése értelmében a három díjazott képviselheti Magyarországot a szeptember 20. és 25. között Prágában megrendezésre kerülő 25. EU Contest for Young Scientists elnevezésű megmérettetésen, valamint munkája és képességei alapján Zsombori Balázst választották ki, hogy a 2013-as Nobel-díj átadáson is bemutathassa fejlesztését.

A három első és a négy második helyezett által megjelölt egy-egy felkészítő tanárt egyszeri 100 ezer forintos ösztöndíjjal jutalmazták.

Fiatal feltalálók és kutatók számára hirdette meg tavaly a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen az innovációs versenyt. A kiírásra 124 pályázó összes 101 pályázatot adott be, ebből a zsűri javaslata alapján 59 munka készült el. Tudományos kutatási vizsgálatokat, mérések elvégzését összefoglaló tanulmányt 32-en készítettek, míg új eszköz, eljárás kidolgozását 40 pályázat tűzte ki célul - ismertette a budapesti díjátadón Ormos Pál akadémikus, a zsűri elnöke.

Az elnök hangsúlyozta, hogy idén kiemelkedően sok magas színvonalú pályázat érkezett a diákoktól, valamint külön méltatta a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban folyó szakmai munkát, ahonnan a díjazott és elismert pályázatok jó része érkezett.

Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke a tehetségkutatás felelősségteljes szerepéről beszélt, hiszen mint elmondta: a mentoroknak segíteni kell, hogy a tehetségesnek minősített, jó adottságokkal rendelkező emberekből, alkotó, gondolkodó, tervező, a társadalom számára fontos emberek váljanak.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte, egy tudományos eredménynek akkor van valódi értéke, hogyha ez egy szűkebb, vagy tágabb közösségnek javára szolgál. "Ezeknek a teljesítményeknek az időben való és az eredménnyel arányos elismerése rendkívül fontos, hiszen ez egy komoly motiváció lehet ahhoz, hogy a későbbiekben újabb és újabb eredményeket mutassanak fel a hallgatók" - hangsúlyozta.

Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár a diákok felkészítését végző és a tudományos nevelésükben illetékes oktatókon kívül azoknak a pedagógusoknak a munkáját is méltatta, akik hozzájárultak a diákok egyéb kompetenciáinak - mint a kommunikáció, a magyar nyelv helyes és választékos használata, vagy az idegen nyelvek - fejlesztéséhez.

Az Európai Unió 1988 óta szervezi meg hivatalosan a Fiatal Tudósok Versenyét, amelynek célja, hogy előmozdítsák a 15-20 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködését és hozzájáruljanak az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez. A versenyeken Európa szerte évente átlagosan 25000 fiatal indul.

A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített pályamunkákat június 10-11-én az Akvárium klubban, valamint szeptemberben a Kutatók éjszakáján ismerheti meg a közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Opportunity marsjáró agyagásványt talált a vörös bolygón

Agyagásványt talált a Marson a NASA kilencéves robotja, az Opportunity; a tudósok szerint ez a… Tovább olvasom