Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Fogakban található ólom segítheti nyomozók és régészek munkáját

A fogakban található ólom segítheti a nyomozók és a régészek munkáját, a szervezetbe beépült ólom vizsgálatából ugyanis következtetni lehet arra, hogy a vizsgált személy hol nőtt fel.
A Floridai Egyetem egy geológusa által javasolt módszer nagy segítséget jelenthet nyomozók és régészek számára, akik régi vagy elbomlott emberi maradványokkal dolgoznak.

Az emberi fogakban kimutathatóak a környezetből fiatalkorban a szervezetbe jutatott fémek nyomai. Mivel az ércek kémiai összetétele régióként változik, a fogakban megtalálható ólom alapján megmondható, hogy a vizsgált személy hol töltötte gyerek- és fiatalkorát - nyilatkozta George Kamenov, aki kutatási eredményeit augusztusban adja közre publikáció formájában.

Kamenov szerint, aki több ügyben segítette a rendőrség munkáját, az eljárás hasznos lehet a régészek számára is, akik a módszer segítségével könnyebben tudják megállapítani a feltárt emberi maradványok korát.
Visszatükröződik az emberek fogaiban az ólmozott benzin használata is, amely az 1920-as és az 1980-és évek között volt szokásban.

Az ólom mellett az emberi csontokban található oxigén is segítheti személyek azonosítását. Az oxigén vizsgálatával, amely 7-10 évente újratermelődik a csontokban, kimutatható, hogy a vizsgált személy hol töltötte az előző évtizedet. Más, az emberi hajban és körmökben található kémiai anyagok alapján pedig az is kikövetkeztethető, hogy a vizsgált személy hol tartózkodott a megelőző hónapokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmillió éves szöcskét neveztek el David Attenborough-ról

Egy 20 millió éves, borostyánba zárt szöcskét neveztek el David Attenborough brit természettudósról és dokumentumfilmesről. Tovább olvasom