Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Föld órája - Ausztrália és Ázsia nevezetességei sötétbe borultak

A Föld órája globális környezetvédelmi akció keretében Ausztrália és Ázsia nevezetességei már sötétbe borultak 60 percre szombaton.
Elsőként Ausztrália keleti parti nagyvárosaiban kapcsolták le a fényeket, Sydneyben többek közt a világhírű operaház és a Harbour Bridge díszkivilágítását. Később sötétbe borult Ázsia több nevezetessége, például Tajvanon a Taipei 101 felhőkarcoló, a szöuli városháza üvegépülete és a Petronas-ikertornyok Kuala Lumpurban.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája kezdeményezése 2007-ben indult útjára Ausztráliából. Idén már csaknem 180 ország hétezer települése vesz részt a figyelemfelkeltő akcióban, amelynek keretében mindenütt helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolják a világítást.

A nap folyamán olyan világhírű építmények díszkivilágítását kapcsolják le, mint a Tadzs Mahal Indiában, a Burdzs Kalifa Dubajban, a Brandenburgi kapu Berlinben, az Eiffel-torony Párizsban és az Empire State Building New Yorkban. A figyelemfelkeltő akció közép-európai idő szerint vasárnap reggel ér véget a Cook-szigeteken.

A TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint Moszkvában egy perces néma csenddel kezdődött a Föld órája a szombaton a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén lezuhant utasszállító halálos áldozataira emlékezve, majd kihunytak a Kreml fényei, elsötétültek a város felhőkarcolói, múzeumai és pályaudvarai. Több orosz város követte Moszkva példáját. 

A BBC brit hírtelevízió közlése szerint a Fidzsi-szigeteken gyertyákat gyújtottak az alkalomból.

Londonban sötétbe borultak a Parlament épületei, a London Eye, a BT Tower, az Uborka (Gherkin) nevű felhőkarcoló, valamint a Canary Wharf üzleti negyed.

Az Egyesült Államokban New York, Chicago és San Francisco is részt vesz az akcióban, sőt még a csillogó Las Vegas néhány épülete is sötétbe borul. 

Budapest díszkivilágítását 20.30-kor kapcsolták le,  pontosan egy órára kihunytak a Budai Vár, a Parlament, a Lánchíd, a Bazilika és a MÜPA fényei.

A Föld órája kezdeményezéshez idén Magyarországról több nagyváros,  köztük Debrecen, Nyiregyháza, Győr és Szolnok mellett Alsóörs, Bejcgyertyános, Bonyhád, Borsodnádasd, Gyöngyös,  Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Kompolt, Magyarkanizsa, Mohács, Nagykovácsi, Nógrádsipek, Öskü, Sándorfalva, Siklós, Szentgotthárd, Újkígyós, Vértesboglár, Vértesszőlős jelezte csatlakozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belső hang parancsa

A belső hang parancsa
Perovics Zoltán, alias Pero a szegedi Metanoia Artopédia alapítója, színésze, rendezője, látványtervezője. Tovább olvasom