Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

˝Folyékony földrajz˝ - új francia boratlasz

Az Atlas des vins de France egyfelől a borok könyvtára kíván lenni, másfelől pedig elérhető árú kalauz az ital felfedezéséhez.
Szerves a kapcsolat a bor és a földrajzi, időjárási, valamint az emberi környezet között: fejti ki az új francia boratlasz (Atlas des vins de France), amely egyfelől a borok könyvtára kíván lenni, másfelől pedig elérhető árú kalauz az ital felfedezéséhez.

A borokat eredet-megjelölésük és földrajzi jelzésük szerint besoroló, illetve minőségüket ellenőrző francia országos intézet, az INAO is e három jellemzővel dolgozik. Az Európai Unió kérésének megfelelően az intézet az utóbbi négy év során átvizsgálta és átírta a borok eredetére vonatkozó (AOC) és földrajzi (IGP) kategóriák szerinti besorolásainak teljes követelményrendszerét. "Ugyanarra az időre vonatkoztatva következetes módon meghatároztuk az előírásokat abból a célból, hogy megóvjuk a borok származási és minőségi jellegzetességeit" - mondta az AFP-nek Jean-Louis Buer, az INAO igazgatója.

Jean-Pierre Monza, az atlasz kiadója és társszerzője kiemelte, hogy Franciaország bortermelése igen változatos, ezért telt ennyi időbe az új követelményrendszer létrehozása. A kiadó az addig évenként megjelentetett publikációt hat éven át szüneteltette, hogy megvárja az INAO munkájának eredményét. A minőségi borok listájának felülvizsgálata nyomán az országos eredetlistán szereplő elnevezések (AOC) száma 400-ról 357-re, a földrajzi jelölésű (IGP) boroké 153-ról 75-re csökkent.

Monza szerint az olvasó az új besorolások alapján számtalan érdekes felfedezést tehet, hiszen például csak a bordeaux-i borvidéken hatezer termelő működik, és mindegyiküknek megvan a maga sajátossága, tudása.

Az új atlasz több mint száz térképet tartalmaz, a 352 oldalas kiadvány felsorolja az összes eredet-megjelölés alapján, illetve földrajzi jelzés szerint védett bornevet. Előszavát az ismert író, Erik Orsenna jegyzi, aki erre utalva idézi egy borász jelszavát: "A bor folyékony földrajz". "Franciaország szerencsés abban, hogy a legszélesebb borválasztékkal rendelkezik, így a fogyasztók minden kategóriájának rendelkezésére állhat. A bor a globalizáció egyik legnagyobb francia sikere, mivel ez a nemzeti jellegű termék egyaránt keresett a japán, az amerikai, a kínai, az orosz fogyasztók körében, az egész világon" - fűzte hozzá Buer, az INAO igazgatója.

Jean-Pierre Monza a talaj fontosságát is kiemelte: "Franciaországban található a világ agyagos földjeinek 55 százaléka, ezeken a szőlők jól érzik magukat, és olyan tulajdonságokra tesznek szert, mint sehol másutt".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fajnak nyilvánították a háromujjú békát

Új fajnak nyilvánították azt a pici háromujjú békát, amelyet Michel Garey biológus fedezett fel még… Tovább olvasom