Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Gammakitörés sugárzása érte a Földet a 8. században

Egy gammakitörésnek a sugárzása érte a 8. században a Földet: az eseményt két fekete lyuk vagy neutroncsillag összeolvadása okozhatta a Tejútrendszerben.
Egy gammakitörésnek, a világegyetem legnagyobb energiájú robbanásának a sugárzása érte a 8. században a Földet: az eseményt két fekete lyuk vagy neutroncsillag összeolvadása okozhatta a Tejútrendszerben - állítják a Jénai Egyetem Asztrofizikai Intézetének kutatói, akik tanulmányukat a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society legújabb számában tették közzé.

A Nagojai Egyetem tudósai, akik ősi cédrusok szén-14 izotópjának elemzését végezték, bizonyítékot találtak arra, hogy a középkorban a Földet rejtélyes kozmikus sugárlöket érte. Ezzel párhuzamosan kozmikus eredetű berillium, a Be 10-es izotóp szintjének megugrását észlelték az adott időszakból származó antarktiszi jégmintákban - olvasható a BBC News hírei között (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21082617).

A fák évgyűrűinek és a jégmintáknak a vizsgálatával nyert adatok arról tanúskodnak, hogy a fokozott kozmikus sugárzás 774-775-ben érte a Földet.

Felvetődött, hogy ennek forrása szokatlanul erős napkitörés vagy gammakitörés lehetett, utóbbit szupernóva-robbanás (egy nagy tömegű csillag végső ellobbanása) okozhatta. Később a szupernóva-robbanást kizárták, hiszen az esemény "utóhatását" mindmáig észlelhetnék a teleszkópok. Sokan megkérdőjelezik a napkitörés eshetőségét is, mondván, hogy a jelenség nem váltott volna ki ilyen kiugró mérvű C 14- és Be 10- szintemelkedést.

A német tudósok most egy új elmélettel, a Tejútrendszerben bekövetkezett masszív robbanással magyarázzák a jelenséget. A jénai asztrofizikusok a rövid idejű gammakitörések spektrumát elemezték, azt vizsgálva, hogy egy ilyen esemény okozhatta-e a megfigyelt C 14 és Be 10 izotópok emelkedését. "Teljes egybeesést találtunk" - hangsúlyozta Ralph Neuhauser professzor, a tanulmány társszerzője.

Mint kifejtette, ilyen hatalmas energiakibocsátás fekete lyukak vagy neutroncsillagok összeütközésekor keletkezik. A jénai csillagászok számításai szerint az esemény három-tizenkétezer fényévnyire, vagyis a Tejútrendszerben történhetett.

Bár drámai eseményről van szó, távoli őseink vajmi keveset észlelhettek belőle, hiszen a sugárzást elnyelték a légkör felső rétegei, és a történtekről csupán az izotópok árulkodnak. Még az sem bizonyos, hogy valamilyen fényjelenség kísérte az eseményt.

Neuhauser professzor szerint a Föld aligha lesz egyhamar tanúja egy ilyen jelenségnek, hiszen a gammakitörések tízezer évente fordulnak elő, egy galaxison belül pedig legalább egymillió évig kell várni a következőre. Amennyiben azonban ilyen kozmikus robbanás akkora távolságra történne a Földtől, mint a 8. században, az tönkreteheti a műholdakat, ha viszont közelebb, néhány száz fényévnyire, az megfoszthatná a bolygót az élővilágot óvó ózonpajzstól.

"Mindazonáltal kevéssé valószínű egy ilyen forgatókönyv" - jegyezte meg a professzor.

A Földet folyamatosan bombázzák protonok és más szubatomi részecskék, amelyeket nagy energiájú források bocsátanak ki az űrben. A részecskék a sztratoszférát alkotó molekulákkal ütköznek, és a nitrogéngáz molekuláival reakcióba lépve létrehozzák a szén 14-es tömegszámú izotópját, a C 14-et, amely aztán elnyelődik a bioszférában.

A berilliumnak egyetlen stabil izotópja van, a Be 9. A kozmikus eredetű Be 10 a Föld légkörében keletkezik az oxigén- és nitrogénatomok kozmikus sugárzás általi hasításával.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2013. január 21. 17:35
    „Már megint a brit tudósok!
    Stephen Hawking könnye is kicsordulna ha olvasná ezt a sületlenséget.
    Ha valóban elkapnánk a csóváját egy ilyen kitörésnek akkor az élet azonnal kipusztult volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas Sándor: fókuszban a levegő minősége

A levegő tisztaságának fontosságát az is mutatja, hogy Magyarországon évente mintegy 16 ezer… Tovább olvasom