Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Gazdag a trópusok ízeltlábú-állománya

Háromszáz ízeltlábúfajra egy emlősfaj jut a trópusi esőerdőkben - derítette ki többéves vizsgálatok során egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit a Science legújabb számában ismerteti.
Huszonegy ország 102 kutatója nyolc éven át gyűjtötte és osztályozta az ízeltlábúakat Panamában, a programot Yves Basset, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet tudósa koordinálta - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/news/2012-12-species-mammal-arthropod-lurk-rainforest.html).

A csoport egy hatezer hektáros erdőben körülbelül huszonötezer ízeltlábúfajt talált.

"Hatalmas számról van szó, ami azt jelenti, hogy minden egyes edényes növényfajra húszféle ízeltlábú jut, a madár- és emlősfajok esetében pedig ez az arány 83 és 312" - hangsúlyozta Tomas Roslin, a Helsinki Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Hozzátette: amennyiben szeretnék megőrizni a fajgazdagságot a Földön, el kell azon gondolkodni, hogy miként lehet megóvni az ízeltlábúakat.
A legmeglepőbbnek azt nevezte, hogy a fajok fele az esőerdő egyetlen hektárján megtalálható. "Ez azt jelenti, hogy a trópusi esőerdőkben végzett kutatások során nem kell óriási területeken folytatni a mintagyűjtést. Egyetlen hektár is képet ad, hogy hány ízeltlábúfaj él az adott területen" - magyarázta Tomas Roslin.

Ismertetése szerint a vizsgálatok során az is bebizonyosodott, hogy a "vegetáriánus" és ragadozó ízeltlábúfajok számarányára következtetni lehet az adott terület növényzete alapján is.

"Rengeteg erőfeszítést teszünk a gének feltérképezésére, szubatomi részecskék megismerésére, vagy a Földön kívüli élet kutatására, ugyanakkor igen keveset teszünk annak érdekében, hogy felderítsük, 'kikkel' is osztozunk bolygónkon" - jegyezte meg Tomas Roslin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főemlősfajt fedeztek fel Borneón

A lajhármakifélékhez tartozó apró, bájos külsejű állat sokkal közelebbi rokonságban áll a… Tovább olvasom