Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Gleccserrégészet segít megismerni a kőkori ˝norvégok˝életét

Norvégiában körülbelül 2500 gleccser van, ezek az ország területének 0,7 százalékát borítják.
Az archeológia önálló ágává vált gleccserrégészetnek köszönhetően ismerhető meg a kőkorszaki "norvégok" élete.

Norvégiában körülbelül 2500 gleccser van, ezek az ország területének 0,7 százalékát borítják. A globális felmelegedés eredményeként az utóbbi években tömegével kerülnek napvilágra régészeti leletek, csak Oppland-megyében kétezer tárgy "szabadult" a jég fogságából. Így a gleccserrégészet az archeológia önálló ágává vált, amelynek immár saját folyóirata is van: a Journal of Glacial Archaeology első száma tavaly novemberben látott napvilágot - olvasható a ThorNews hírportálon.

Az Oppland-megyei Lendbreen-gleccser zsugorodásának következtében került napvilágra egy ősi út, amelynek mentén elhullott lovak csontvázai tanúskodnak arról, hogy milyen veszélyes vállalkozás volt a hegyeken való átkelés a kőkorszakban. A régészek vadászeszközök sokaságára bukkantak, a leletek között szerepel egy vaskori fanyelű kés, ahogy korabeli kesztyűk és lábbelik is.

A gleccserek fogságából "szabaduló" tárgyak rengeteg ismeretet szolgáltatnak a kőkorszak emberének életmódjáról. Ám mint a szakemberek rámutatnak, a jég olvadása igen gyors, ezért sietniük kell, hogy időben összegyűjtsék és konzerválják a tárgyakat, mielőtt azok megsemmisülhetnének az időjárás hatására.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtélyes módon majdnem az összes tonhal elpusztult egy japán akváriumban

Csaknem hetven tonhala pusztult el december óta egyelőre ismeretlen okok miatt, szerdára csupán… Tovább olvasom