Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Gorillákról került át emberre a HIV-vírus új törzse

Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.
A nő jól van, az AIDS-betegség tüneteit nem mutatja, a kutatók szerint egy másik embertől kapta el a vírust, nem közvetlenül az állatoktól. A felismerés azt jelzi, hogy az újonnan felfedezett gorillavírus már az emberek közt terjed - írták a Rouen-i Egyetem (Universite de Rouen) munkatársai közleményükben.

"Azonosítottuk a humán immunhiányt okozó vírus egy új törzsét egy kameruni nőben. A vírus szoros rokonságot mutat a gorillák simian immunhiány vírusával és semmi bizonyíték nem utal arra, hogy más HIV-1 vonalakkal vagy a csimpánzok SIV-vírusával rekombinálódna" - írta Jean-Christophe Plantier a cikkben.

A 62 éves nőnél még 2004-ben találták meg a vírust, nem sokkal azután, hogy Kamerunból Párizsba költözött. A vírus genetikai elemzéséből kiderült, hogy egyetlen, korábban szekvenált HIV-vírussal sem egyezik meg felépítése, végül egy 2006-ban felfedezett gorilla simian immunhiányvírussal (SIV) vetették össze.

Az AIDS-betegség vírusát - amely eddig mintegy 33 millió embert fertőzött meg világszerte, további 25 millió halálát okozta - a csimpánzokhoz vezették vissza korábban a tudósok. Úgy vélik, először az ember legközelebbi élő genetikai rokonára, a csimpánzra vadászó, tetemüket feldolgozó emberekre jutott át a vírus.

"Megállapításaink azt jelzik, hogy a gorillák, a csimpánzokhoz hasonlóan a HIV-1 vírus valószínűsíthető forrásai" - írta Plantier csoportja. "Az új HIV-1 ág felfedezése rávilágít arra, hogy folyamatosan nyomon kell követni az új HIV-változatok felbukkanását, különösen Közép-Nyugat-Afrikában, ahonnan az összes létező HIV-1 csoport származik" - hangsúlyozták a francia kutatók.

A nő maga nem került kapcsolatba gorillákkal, de elmondta, hogy több szexpartnere volt, miután meghalt a férje. Annyit tudott felidézni, hogy egyszer gyengélkedett. Amikor az emberek frissen fertőződnek meg a HIV-vírussal, gyakran előfordul láz és enyhébb betegség, ám ritkán tudják, mi okozza. Általában később állapítják meg az okot, amikor a vírus más károsította az immunrendszert.

A HIV-vírus által kiváltott AIDS-betegség jelenleg még nem gyógyítható, de gyógyszerekkel kontroll alatt tartható.

Olvasóink írták

  • 2. OPP 2009. augusztus 10. 01:47
    „A "nagyok" még mit fognak kitalálni és terjeszteni.....jaj, befejezem mert még a számítógépvírus is rám fog mutálódni.”
  • 1. floridaimagyar 2009. augusztus 03. 11:05
    „A malacoktol es a madaraktol influenzat, a "rokonoktol" meg HIV-et kapunk. Na, ezt jol megkaptuk. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavakban alakult ki az élet?

Amerikai kutatók szerint az óceánok helyett a tavak teremtettek kedvező létfeltételeket a soksejtű állati élet kialakulására. Tovább olvasom