Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Gorilláktól ered a HIV-1-vírus két alcsoportja

A világon előforduló szinte minden AIDS-betegséget előidéző kórokozó, a HIV-1-vírusnak négy alcsoportja van.
Az embernél szerzett immunhiányos tünetegyüttest (AIDS) okozó HIV-vírus egyik típusának alcsoportjai közül kettő a kameruni nyugati síkvidéki gorilláktól származik - állapította meg egy amerikai tanulmány.

A világon előforduló szinte minden AIDS-betegséget előidéző kórokozó, a HIV-1-vírusnak négy alcsoportja van: az M, N, O és P.

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy az M és N csoportok Dél-Kamerun két különálló csimpánzpopulációjából erednek, az O és P csoport származása azonban bizonytalan maradt.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) aktuális számában megjelent tanulmány szerzői átfogó vizsgálatot végeztek az afrikai gorillákat sújtó SIV-fertőzésről (simian immunodeficiendy virus, a majmok immunhiányos betegségét okozó vírus).

A HIV-1 előfutárának vélt SIV jelenléte után nyomozva elemezték Kamerun, Gabon, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda nyugati és keleti síkvidéki, valamint hegyi gorilláinak ürülékmintáit.

Kamerum déli részén azonosítottak négy területet, ahol a nyugati síkvidéki gorillák SIV-hordozók voltak.

"A vírusok örökítőanyagának elemzése, azaz szekvenálása nagy genetikai változatosságot mutatott a különböző minták között. A gorilláknál talált víruscsoportok közül kettő különösen közeli rokonságot mutatott a HIV-1 O és P alcsoportjával, ez arra utalt, hogy a két utóbbi a nyugati síkvidéki gorilláktól származik" - írta Beatrice Hahn, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója.

Az emberi fertőzések kockázatának jövőbeli felmérését alapvetően segítik ezek az eredmények - vélte Martine Peeters, a Montpellier-i Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

"Mostani és korábbi kutatásainkból világossá vált, hogy mind a csimpánzok, mind a gorillák hordoznak olyan vírusokat, amelyek képesek a fajok közötti határt átlépni és emberi fertőzést okozni" - tette hozzá Peeters.

A HIV-1 négy ismert alcsoportja igen különböző utat járt be. Az M csoport indította el az AIDS-járványt, Afrikából kiindulva világszerte több mint 40 millió embert fertőzött meg. Az N és P csoport jelenti a másik szélsőséget, ezeket csak néhány kameruni ember szervezetében azonosították.

Az O csoport nem olyan elterjedt, mint az M, mégis mintegy százezer embert fertőzött meg Közép-Afrika nyugati részén.

A HIV-2 szintén előidézi az AIDS-t, ám csak Nyugat-Afrikában fordul elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antarktisz jeges vizében kampányol a Ross-tengerért egy brit úszó

A hosszútávúszó mindössze fecskét viselt a jeges vízben, ahol mínusz 1 fokos vízzel, mínusz 37 fokos… Tovább olvasom