Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Gyorsabban olvad az antarktiszi jég a kutatók szerint

Ez pedig újabb bizonyítékokkal szolgál a globális felmelegedés antarktiszi gleccserekre és selfjegekre gyakorolt hatásáról.
Az Antarktika egyes részein végbemenő nyári jégolvadás mértéke manapság magasabb, mint bármikor az elmúlt ezer év során - derült ki ausztrál és brit kutatók új tanulmányából, amely újabb bizonyítékokkal szolgál a globális felmelegedés antarktiszi gleccserekre és selfjegekre gyakorolt hatásáról.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) munkatársai által gyűjtött adatok tanúsága szerint a nyári jégolvadás mértéke mintegy tízszer intenzívebb volt az elmúlt ötven évben, mint hatszáz évvel ezelőtt. "Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a klíma és a környezet is változik az Antarktika egyes részein" - húzta alá a kutatást vezető Nerilie Abram.

A szakember és csapata 364 méteres mélységből származó jégmagot fúrt ki az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél lévő James Ross-szigeten, hogy a minta révén tanulmányozhassák a területen uralkodó éghajlati viszonyokat az elmúlt ezer évre visszamenőleg. A kutatók összevetették a terület történelmi átlaghőmérsékleteit a nyári jégolvadási mértékekkel.

A szakemberek eredményei szerint, bár a terület átlaghőmérséklete lépcsőzetesen emelkedve érte el az 1,6 Celsius-fokos növekedést az elmúlt hatszáz év során, a jégolvadás mértéke az elmúlt ötven évben volt a legintenzívebb. Mindez azt mutatja, hogy a jégolvadás mértéke drasztikusan megnövekedhet, miután a hőmérséklet elér egy bizonyos fordulópontot.

"Amikor a klíma eléri azt a szintet, hogy kezd 0 Celsius-fok fölé emelkedni, akkor az olvadás mértéke rendkívül érzékeny lesz a hőmérsékletben bekövetkező minden további esetleges növekedésre" - mondta Abram.

A brit antarktiszi kutatóprogramban (BAS) részt vevő Robert Mulvaney szerint valószínűleg az erősebb jégolvadások a felelősek az Antarktisz területén az elmúlt ötven évben tapasztalt gyorsabb gleccserjég-vesztésért és a selfjegek egy részének drámai feltöredezéséért.

Az eredményeket a Nature Geoscience című folyóiratban közölték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hangyák előre megérzik a földrengést

A hangyák előre megérzik a földrengést, jóllehet ennek ára az, hogy csapnivalóan választják ki… Tovább olvasom