Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyorsan olvad az Antarktisz tartósan fagyos talaja

Gyorsabban olvadnak az Antarktisz partjainál az eddig stabil, tartósan fagyos talajterületek, mint azt eddig vélték.
A folyamatért nem a növekvő hőmérséklet, hanem a talajba hatoló, megnövekedett napsugárzás a felelős. Ha az Antarktisz az évszázadok során továbbra is a korábban számítottnak megfelelően melegszik, a talajmenti jég még gyorsabban olvadhat és drámaian megváltoztathatja a területet, illetve felgyorsulhat a klímaváltozás - írják a szakértők a Scientific Reports című szaklapban.

Joseph Levy, a Texasi Geofizikai Egyetem kutatója munkatársaival a Garwood-völgyben, egy jégmentes antarktiszi szárazvölgyben időfotózással - time lapse - készült felvételeket és lézerradar-mérések adatait értékelték ki. Az ilyen völgyekben fagyott víz elsősorban a talajban fordul elő - vastag üledékrétegek alatt és fagyott földdel keveredve.

A kutatók szerint a talajjég a 2001 és 2012 időszak alatt folyamatosan olvadt, ráadásul egyre gyorsabban. A tudósok eddig azt gondolták, hogy ebben a régióban a talaj jégtömegei stabilak.

A növekvő hőmérséklet már nem tekinthető a jégolvadás okának - vélik a tudósok. 1986 és 2000 között jól dokumentáltan kimutatták, hogy a terület hűvösebb lett, azóta pedig állandó a hőmérséklet szintje. Levy és társainak feltételezése szerint a jég olvadásának hátterében az áll, hogy több napfény jut a talajba. Ez pedig szintén a megváltozott időjárási viszonyok eredménye.

A gleccserek és nagy jégmezők világos felszíne visszaveri a napfényt. A piszkos talajjég sötétebb felszíne viszont elnyeli a napsugarakat. És miközben a vastag üledékrétegek izolálják az alattuk lévő jeget, a vékonyabb üledékrétegek ezzel ellentétes hatást váltanak ki: alattuk a jég szabályosan felforr. A talajban ennek hatására púpok és gödrök keletkeznek. A permafroszt - tartósan fagyos talaj - olvadása így látható nyomokat hagy a tájon.

A Déli-sarkvidéken a fagyott víz nagyobb része gleccserek és jégmezők formájában található meg, a szárazvölgyekben, az Antarktiszi-félszigeten vagy a kontinens jégmentes szigetein pedig még kiterjedt talaj menti jégmezők vannak. "Ezekben az alacsonyan fekvő part menti zónákban nagy mennyiségű jég rejlik a talajban és abból kell kiindulnunk, hogy ez el fog olvadni" - mondta Joseph Levy.

A permafroszt talaj olvadása a legújabb vizsgálatok szerint jelentősen felgyorsíthatja a klímaváltozást. Egy 2011-es számítás szerint az északi- és déli-sarki talajok az évszázad végéig hasonló mennyiségű szén-dioxidot bocsáthatnak majd ki, mint a világszintű fakitermelés. A nagy metánkoncentráció miatt viszont ennek a folyamatnak 2,5-szer nagyobb hatása lehet a klímára - írták akkor a Permafrost Carbon Research Network nemzetközi szakértői a Nature című szaklapban.

A metán üvegházhatású gáz ugyanis lényegesen nagyobb mértékben melegíti fel a légkört, mint a szén-dioxid.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Felgyorsult˝ a Curiosity marsjáró

"Felgyorsult" a Curiosity marsjáró: a közel egy éve a vörös bolygón landolt kutatórobot vasárnap… Tovább olvasom