Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyorsuló ütemben fogy a jég a Nyugat-Antarktiszon

A Smith-gleccser vékonyodik a leggyorsabban.
Gyorsuló ütemben fogyatkozik a Nyugat-Antarktiszon a jég térfogata az Európai Űrügynökség (ESA) CryoSat-2 nevű műholdjának felvételei szerint.

A sarkvidéki tengeri jégtakarók vastagságát fejlett radartechnológiával vizsgáló műhold adatai szerint a térségből jelenleg évi több mint 150 köbkilométer jég jut a tengerbe. Ez azt jelenti, hogy a Nyugat-Antarktisz 15 százalékkal járul hozzá globálisan a tengerek és óceánok vízszintjének emelkedéséhez.

A 2010-ben felbocsátott CryoSat-2 új adataiból készült tanulmányt az amerikai geofizikai társaság (AGU) San Francisco-i tanácskozásán mutatták be a szakemberek.

A BBC által ismertetett tanulmányból kiderül, hogy a legnagyobb mértékben a három nagy nyugat-antarktiszi gleccser, a Pine Island, a Thwaites és a Smith vékonyodása felelős a gyorsuló jégveszteségért. Ezek a gleccserek és mellékágaik megcsapolják és az Amundsen-tengerbe vezetik a Nyugat-Antarktisz belső térségeiben húzódó jégmezőket.

A Smith-gleccser vékonyodik a leggyorsabban. Ez kisebb a másik kettőnél, ám vékonyodásának mértéke nagyjából kétszer akkora, mint a másik kettőé - mondta Malcolm McMillan, a brit sarkvidéki megfigyelő és modellező központ (CPOM) kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az összes műholdas adat átfogó felülvizsgálata alapján készült közelmúltbeli tanulmányban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy 2005 és 2010 között a nyugat-antarktiszi jégmezők jégvesztesége mintegy 0,28 milliméterrel járult hozzá évente a globális tengerszint emelkedéshez.

A CryoSat-2 2010-től szolgáltat új adatokat, amelyek azt mutatják, hogy ez a hozzájárulás tovább nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarkantyús teknősök keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

Az 5 és fél centiméter hosszú, mindössze 25 gramm súlyú állatok jól vannak. Tovább olvasom