Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Hagyományőrző egyesület alakult az utcai kockakövekért Rómában

Hagyományőrző egyesületet hoztak létre a Róma utcáit díszítő kockaköveket lerakó szakemberek, akik ezzel a lépéssel a ritka és nagy szaktudást igénylő szakmát szeretnék megvédeni a kihalástól.
Egykor Róma egész belvárosát apró, fekete kockakövek borították. Az olasz fővárosban, sanpietrinónak (szentpéterinek) nevezik őket, mivel 1725-ben ilyen kockaköves padlózatot kapott a Szent Péter tér, mely azóta is őrzi eredeti burkolatát és a Vatikán majdnem egész területét ez a kockakő fedi.

A Róma közeli Colli Albani dombjairól szállított bazaltkőből három különböző méretű kockát készítenek: a legelterjedtebb a tizenkétszer tizenkettes, mely hat centiméter magas. Ennél nagyobb a tizennyolc centiméter magas változat, a legkisebb pedig a hatszor hatos, mely a római Navona teret borítja.

Hagyományőrző egyesület alakult az utcai kockakövekért Rómában
Hagyományőrző egyesület alakult az utcai kockakövekért Rómában.

A kockakő tradíciója a mai járműforgalomban a praktikussággal szembesült. Autósok, motorosok és magas sarkú cipőt viselő nők is a sima aszfaltot kedvelik az össze-vissza süllyedő és hézagos kockakővel szemben - írta a Corriere della Sera napilap római kiadása.

"Ha süllyed és lyukak vannak a kockák között, nem jól tették le" - reagált a hétvégén megalakult római kockakőrakók egyesületének elnöke, Ilaria Giacobbi. Nagyapja és apja után ő vette át a Giacobbi család bazaltkőtelepét.

"A kockakőrakás művészet és szebbé teszi a szabadtéri múzeumnak számító Róma utcáit" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy ma már Rómában csak ötvenen értenek a mesterséghez. "Ha hagyjuk, hogy vietnámi bazalt és aszfalt lepje el utcáinkat, értékes szaktudás veszik el" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Steiner Kristóf valamikor igazi lázadó volt, ma viszont bárkitől szívesen tanul

Steiner Kristóf boldog. Végérvényesen felnőtt, mondja, és szeptemberben örök hűséget fogadott izraeli kedvesének, Matannak. Tovább olvasom