Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Hajóroncsra bukkantak a Visztulában

Szakértők szerint egy második világháború előtti híres varsói luxus sétahajó maradványairól van szó.
Hajóroncsot fedeztek fel Varsóban az utóbbi hetekben folyamatosan apadó Visztula medrében, szakértők szerint egy második világháború előtti híres varsói luxus sétahajó maradványairól van szó.

A feltehetően a Bajka (Mese) nevű kerekes gőzhajó roncsára a lengyel fővárost kettészelő folyó belvárosi szakaszán, a bal part közvetlen közelében bukkantak, miután a roncsnak több kiálló, erősen meggörbült és átlyukasztott fémeleme jelent meg a vízfelszín felett - közölte kedden a TVN24 lengyel hírtelevízió.

A Bajka a két háború közötti Varsó egyik előkelő járműve volt, a fővárosi rakpartok mentén közlekedő sétahajón rangos összejöveteleket, mulatságokat rendeztek.

A második világháború idején, 1944 augusztusában a hitleri megszállók ellen kitört varsói felkeléskor a Bajkát német ágyúlövés érte és félig elsüllyedt. A felkelők ezután fedezéknek használták a németek ellen és menedékhelyként, valamint gyülekezőközpontként is szolgált számukra. Később a németek elfoglalták. A háború után, Varsó újjáépítésekor a lerombolt környékbeli házak törmelékét szórták a hajó roncsaira.

A hajóroncs további sorsáról még nem döntettek, a bejelentett tervek szerint a lelőhelyhez közeli rakpart a varsói felkelés szombaton esedékes 71. évfordulójakor a megemlékezések egyik színhelye lesz.

2012-ben hasonló körülmények között lengyel régészek egy a svédek 17. századi, Lengyelország elleni támadásakor elrabolt és elsüllyedt hajóra, abban pedig műkincsekre bukkantak a Visztulában. A leleteket a varsói történeti múzeum őrzi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindössze száz bengáli tigris maradt a Sundarbans erdőben

A legutóbbi, 2004-es tigrisszámláláskor még mintegy 440-re becsülték az ott élő példányok számát. Tovább olvasom