Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Hajtóműhiba miatt nem sikerült elsőre módosítani az ISS pályáját

A hiba részévé vált annak a kudarcsorozatnak, amely miatt a hét végén különbizottságot hoztak létre Moszkvában.
Hajtóműhiba miatt nem sikerült elsőre módosítani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályáját néhány nappal ezelőtt - közölte kedden a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Szombat reggel nem sikerült beindítani az ISS-hez kapcsolt teherűrhajó hajtóműveit. A tájékoztatás szerint a nyolc hajtóműből egy nem működött. A hiba részévé vált annak a kudarcsorozatnak, amely miatt a hét végén különbizottságot hoztak létre Moszkvában.

A második kísérletre hétfőre virradóra került sor, akkor az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz M-26M teherűrhajó segítségével végül sikerült módosítani a keringési pályát, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az ISS-en jelenleg tartózkodó hat űrhajósból három június elején visszatérjen a Földre.

"A Nemzetközi Űrállomás telemetrikus adatainak elemzése lehetővé tette a baleset okának megállapítását. A Progressz űrhajó nyolc hajtóműve közül az egyik nem működött" - mondta a Roszkoszmosz egyik illetékese az Interfax orosz hírügynökség szerint.

"A számítógépek azonnal leállították a műveletet. Az a döntés született, hogy május 18-án próbálják meg újra, ezúttal mellőzve a hibás hajtóművet" - tette hozzá a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A sorozatos űrkudarcok miatt a hétvégén különbizottságot hoztak létre Oroszországban. Dmitrij Medvegyev kormányfő alig hat napot adott a felelősök és az okok megállapítására. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a felelősöknek a saját zsebükből kell megtéríteniük a károkat.

Ugyancsak szombaton egy Proton típusú orosz űrrakéta egy mexikói távközlési műholdat állított volna föld körüli pályára, de a rakéta utolsó fokozata nem sokkal a felbocsátás után a műholddal együtt visszazuhant, és megsemmisült a Föld légkörében.

Előzőleg, április végén egy Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt egy Progressz M-27M típusú orosz teherűrhajó nem jutott el a kijelölt pályára, ahonnan tovább kellett volna haladnia a Nemzetközi Űrállomásra, és végül a rakományával együtt megsemmisült.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1400 éves szőlőprést ástak ki a földből régészkedő gyerekek Izraelben

A hatodik vagy hetedik századból származó présről egyelőre nem tudják, vajon a kései bizánci vagy a… Tovább olvasom