Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Halászó pókokat fedeztek fel svájci és ausztrál tudósok

Halászó pókokat fedeztek fel minden kontinensen svájci és ausztrál tudósok. Számos, vízparton élő fajuk saját testénél nagyobb halakat is zsákmányul ejt - derült ki a tanulmányukból.
A pókokról úgy tartják, rovarokra vadásznak, ám az új kutatás szerint sok fajuk halakkal is táplálkozik. Egyes esetekben erős méreggel ölik meg náluk sokkal termetesebb áldozatukat - idézte a BBC hírportálja a kutatócsoportnak a PLos One tudományos lapban megjelent tanulmányát.

Halat elejtő pókok eseteit gyűjtötte és dokumentálta Martin Nyffeler, a Bázeli Egyetem és Bradley Pusey, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója. Öt pókcsalád fajait is megfigyelték akció közben, további három család egyes fajai laboratóriumi körülmények között vadásztak halra.

Ezek a félig vízi pókok jellemzően sekély édes vizű patakok, tavak, mocsarak nedves partján élnek. Van, amelyik tud úszni, merülni és a víz színén sétálni. Általában azonban erős idegmérgek segítségével ölik meg és fogyasztják el a náluk nagyobb, súlyosabb halakat, melyek átlagosan kétszer olyan hosszúak voltak, mint a ragadozó pókok.

Alkalmi zsákmány, ám nagy tápértékű, fehérjében és kalóriában gazdag fogás lehet a pókoknak a hal - állapította meg Nyffeler. A Déli-sarkvidéken kívül minden kontinensen előfordult, a legtöbb esetet azonban Észak-Amerikában, elsősorban Floridában dokumentálták. Itt a félig vízi pókok kis édesvízi halakat ejtettek el, például szúnyogirtó fogaspontyot.

A vadászat a szemtanúk szerint úgy folyt, hogy a pók hátsó lábait beleakasztotta egy kőbe vagy növénybe, mellső lábait a víz színén, csapásra készen tartotta. Amint elkapta a halat, száraz helyre vonszolta, mielőtt az általában órákig tartó lakomába kezdett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kápolnapuszta, a vérben fürdött falu - videóval

A Vértes hegyei közt megbúvó falu 1945-ben egy kegyetlen szovjet megtorlás helyszínévé vált.… Tovább olvasom