Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Hamarosan ellepik a fehérfejű rétisasok a Kanada egy részét

December első heteiben messze több fehérfejű rétisast lehet majd itt látni, mint bárhol máshol a világon.
Hamarosan ellepik a fehérfejű rétisasok a Kanada nyugati részén húzódó Harrison folyó környékét, ahová a ragadozó madarakat az ívó lazacok vonzzák északról.

Ahogy Alaszkában és Kanada északi részein a hőmérséklet fagypont alá süllyed, a fehérfejű rétisasok felkerekednek dél felé, és lakomát tartanak a Vancouvertől keletre található, lazacban gazdag vizeken.

David Hancock, a Fraser-völgyi Fehérfejű Rétisas Fesztivál igazgatója szerint itt találhatók a világ lazacban leggazdagabb folyói, és ezért a világ legnagyobb rétisas-populációja is.

"December első heteiben messze több fehérfejű rétisast lehet majd itt látni, mint bárhol máshol a világon" - mondta el Hancock.

Ezekben a hetekben a Csendes-óceánból lazacok százezrei úsznak fel a környező vizeken, hogy itt szaporodjanak, majd az ikrák lerakása után nem sokkal el is pusztuljanak.

Jim Thomas biológus közölte, hogy munkatársaival a következő napokban ezrével fogják összegyűjteni és megjelölni az ikrák lerakása előtt álló lazacokat. Később összeszámlálják a megjelölt és elpusztult halakat, így meg tudják becsülni, hogy nagyjából mennyi hal fog születni idén, és visszatérni négy év múlva az életciklusuk végéhez közeledve.

A környéken nemcsak a lazacok és fehérfejű rétisasok nagy számára lehet számítani, de a madárbarátok tömegére is: Hancock legalább 5 ezer érdeklődőt vár a világ minden tájáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem ért véget a Rosetta missziója

Az űrszonda folytatja tudományos küldetését az üstökös körül. Tovább olvasom