Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Hányan írták a Bibliát?

Izraeli szoftverfejlesztők egy új szövegelemző algoritmussal próbálják kideríteni, hogy vajon hány szerzője lehetett a Bibliának, miután kutatók egy csoportja szerint több kéz jegyezhette a szentírás eredeti szövegét.
A mesterséges intelligencia kutatások részét képező szoftver egy adott szöveget a stílus és a szóválasztás szerint elemez, és ezek alapján más szövegekről is képes eldönteni, hogy az adott stílus szerepel-e a "stílusminták" között.

A Biblia esetében a szoftverrel azokat a szövegrészeket vizsgálják, amelyekről a kutatók korábban is feltételezték, hogy azonos szerző jegyezte le, majd az elemzést kiterjesztették azokra a versekre is, amelyeket ketten írhattak le.

Ilyen például Ézsaiás próféta könyve, amelyről korábban is sejtették, hogy két szerző munkájáról van szó. A kutatók korábban a 39. verset nevezték meg határvonalnak, a szoftver viszont a 33. versnél vélte fölfedezni a változást. Az elemzésekből vallást is érintő következtetéseket nem kívánnak leszűrni a programozók.

Az ilyen szoftvereket számtalan területen lehet majd használni. Az algoritmus például a több szerzős jogszabálygyűjteményeket is átfésülheti, hogy ne maradjanak benne értelemzavaróan különböző stíluselemek. A bűnüldöző szerveket pedig akkor segítheti, amikor egy névtelen fenyegetés küldőjét próbálják megtalálni.

A szóhasználat és a stílus elemzésével még az is kideríthető, hogy férfi vagy nő, illetve milyen korcsoportba sorolható az adott mű szerzője.

Olvasóink írták

  • 1. seawasp 2011. július 04. 13:38
    „A Biblia melyik változatáról van szó? Amit most nyomnak az emberek kezébe, azt 72 zsidó irnok írta - 1250-1330 táján, a Medici család pénzelésével! -, és sokszor belehettek idogálva, mert van 1-2 huncutság leírva! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atom helyett tórium?

Június elején magasabb sugárzásszintet mértek a fukusimai atomerőmű 1. reaktorában, mint eddig bármikor a szökőárt követő baleset óta. A lakosság bizalmatlan, jövőre leállhat az összes reaktor. Tovább olvasom