Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Harmadával csökkent a francia férfiak spermiumszáma

A férfiak termékenységét jellemző paraméterek romlása évek óta megfigyelhető nemcsak Franciaországban, hanem világszerte.
Harmadával csökkent a francia férfiak spermiumszáma 1989 és 2005 között - derült ki egy nagyszabású tanulmányból, amelyben közel 27 ezer francia férfi vizsgálati eredményeit elemezték.

A Human Reproduction című szakfolyóiratban közzétett tanulmány megállapításai szerint a 35 éves átlagéletkorú férfiak hímivarsejtjeinek milliliterenkénti száma 32,3 százalékkal lett kevesebb, körülbelül 74 millióról lecsökkent 50 millióra.

"Ez természetesen még a normál tartományba esik, de ha azt feltételezzük, hogy folytatódik a csökkenés, akkor arra számíthatunk, hogy a terméketlen tartományba fog esni" - magyarázta Grace Centola, a birminghami (Alabama) Férfi Reprodukciós és Urológiai Társaság elnöke.

A férfiak termékenységét jellemző paraméterek romlása évek óta megfigyelhető nemcsak Franciaországban, hanem világszerte. Nemrégiben készült izraeli, indiai, tunéziai és új-zélandi felmérések is a spermiumszám visszaesését jelzik. Mint Joelle Le Moal kutatásvezető emlékeztetett rá, a régiók és az országok között eltérő mértékű a spermiumszám csökkenése.

Most közzétett elemzésükhöz a kutatók 126 francia termékenységi klinika 1989 és 2005 között született adatait használták fel. A vizsgált 16 éves időszakban évente átlagosan csaknem 2 százalékos volt az apadás a hímivarsejtek számában a felmérésbe bevont 26600 férfinál.

Azt is megállapították a tanulmányban, hogy a hímivarsejteknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is romlott. Több volt köztük az abnormális alakú sejt, ami szintén hatással van a termékenységre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyagásványt találhatott az Opportunity a Mars egyik kráterénél

A napenergiával működtetett hatkerekű rover agyagásványok nyomait fedezte fel a vörös bolygó déli… Tovább olvasom