Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Három év után aktivizálódni kezdett a Nap

Három évi "szendergés" után ébredezni kezd a Nap: felületén megjelentek az első napfoltok, amelyek a környezetüknél néhány száz fokkal hidegebbek.
"Három hosszú év után végre valami történést észlelünk" - hangsúlyozta közleményében Richard Fisher, az Amerikai Űrkutatási Hivatal napfizikai részlegének vezetője.

A napfoltokat, amelyek a környezetüknél néhány száz fokkal hidegebbek, sötétebb területként észleli az emberi szem központi csillagunk fotoszférájában (a felszínének 400 kilométeres rétegében).

Három évvel ezelőtt, 2008-ban a Nap az elmúlt majd száz év legpasszívabb állapotába süllyedt. Szinte az összes napfolt eltűnt, a napviharok alábbhagytak és központi csillagunk "hátborzongatóan" nyugodttá vált - olvasható a space.com csillagászati hírportálon.

Három évi szendergés után ébredezni kezdett a Nap.
Három évi "szendergés" után ébredezni kezdett a Nap.

A csendesebb időszakok teljesen normálisak Napunk életében, amelynek aktivitása 11,2 éves periódusokat mutat - ennyi idő telik el két napfoltminimum között. A legutóbbi napfoltminimum a szokásosnál tovább tartott, s némely kutató azt is felvetette, hogy vége szakad-e ennek valamikor. A Nap ébredezése azonban meglehetősen lassú.

"Olyan, mintha lassú tűzön szeretnénk egy fazéknyi vizet felforralni" - jegyezte meg Ron Turner űridőjárás-elemző.

Mint a szakértő rámutat, a XVIII. század közepe óta, amióta az asztronómusok megfigyelik a napfolttevékenységet, mindössze négy olyan alkalom volt, amikor a Nap lassabban ébredezett volna - az első 1755-ben, majd három a XIX. század elején, az úgynevezett Dalton-napfoltminimum alatt. A tudósok becslése szerint a Nap aktivitása 2013-ban éri el maximumát.

Olvasóink írták

  • 1. Kapitalistapista 2011. április 19. 08:13
    „"Olyan, mintha lassú tűzön szeretnénk egy fazéknyi vizet felforralni"
    Na szerintem nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marlene Dietrich merényletet tervezett Hitler ellen

Marlene Dietrich merényletet tervezett Hitler ellen. A "kék angyal" el akarta csábítani a "barna diktátort", hogy azután megölhesse őt. Tovább olvasom