Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Három űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra

Csaknem két hónapos késéssel csütörtökön elindult három űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra, amelyen a tervek szerint 163 napot tartózkodnak majd.

Oleg Kononenko orosz, Kimija Jui japán és Kjell Lindgren amerikai asztronauta egy Szojuz-TMA-17M típusú űrhajóval csütörtök este indult el az űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból a Roszkoszmosz orosz űrhivatal közlése szerint.

Az űrhajó mintegy hatórás repülés után éri el az emberiség legtávolabbi, a világűrben létesített előretolt állását mintegy 400 kilométerre a Föld felett. Az űrállomáson jelenleg három kozmonauta van: Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko orosz, valamint Scott Kelly amerikai űrhajós.

A mostani erősítés eredetileg május 26-án indult volna az űrállomásra, útjukat azonban el kellett halasztani a Progressz orosz teherűrhajó küldetésének áprilisi  kudarca miatt.

A teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. A Progressz azonban irányíthatatlanná vált, és 10 nappal később a Föld légkörébe érve megsemmisült.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfélmillió kilométerről készültek káprázatos felvételek a Földről

A felvételeket a Földről az űridőjárást és a naptevékenységet vizsgáló amerikai DSCOVR űrszonda készítette. Tovább olvasom