Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Helyreállították a világ első parlamenti épületét

A világ első parlamenti épületét állították helyre a törökországi Antalaya-tartományban, az ókori Patara városában.
A rekonstrukció költségei 7,5 millió török lírát (934 millió forintot) tettek ki - olvasható a Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap online kiadásában.

Lükia, hegyes vidék Kis-Ázsia délnyugati részén. A lükiaiaknak szokatlan érzékük volt az együttműködésre: már a perzsa uralom idején, amikor minden lükiai várost a saját uralkodója igazgatott, a városok valamiféle szövetséget alkothattak, erről árulkodik pénzeik egyformasága. Kr. e. 200 táján hivatalosan is létrejött a lükiai szövetség, amelyet hat nagyobb és tizenhét kisebb település hozott létre, vezetője Patara volt. A szövetség tanácsában és gyűlésében minden egyes város nagyságának és jelentőségének arányában képviseltette magát. Az Kr. e. 169-et követő kétszáz évben a szövetség töltötte be egy független állam összes funkcióját, amely korlátozott hatáskörrel a római uralom alatt is fennmaradt.

A történelmi épületet a Kr.e. II. században építették és csaknem 500 éven át adott helyet a szövetség gyűléseinek, a tanácskozások után színházi előadásokat rendeztek az amfiteátrumban. A 43 méter hosszú és 30 méter széles épület romjaira 1991-ben bukkantak, a feltárásokat az Akdenizi Egyetem régészei végezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először sikerült felvételt készíteni molekulán belül lévő atomok mozgásáról

Először készítettek molekulán belül mozgó atomokról valós idejű felvételt amerikai kutatók, akik… Tovább olvasom