Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hétbolygós naprendszert fedezetek fel

A kutatók szerint a galaxis hasonlít a Föld naprendszeréhez.
Hétbolygós naprendszert fedezett fel európai csillagászok két, egymástól független csoportja a Kepler űrtávcső adatainak elemzésével.

A KIC 11442793 nevű törpecsillag körül keringő hetedik bolygó felfedezése a két kutatócsoport szerint rekordot jelenthet. A galaxis egyes vonásai hasonlítanak a Föld naprendszeréhez, ám mind a hét planétája sokkal közelebb kering a Földtől körülbelül 2500 fényévre található csillagához.

A zsúfolt galaxist két, egymástól független tanulmány írta le, amelyeket az arXiv.org elektronikus tudományos portálon tettek közzé - tudósított a felfedezésről a BBC hírszolgálata.

Az egyik csoport a Planet Hunters internetes portál önkénteseiből állt. Az oldalt azért hozták létre, hogy önkéntes kutatók az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) exobolygókra vadászó Kepler űrtávcsövének nyilvános adatait vizsgálhassák.

A Kepler űrtávcső bolygóvadász módszerei közé tartozik, hogy észleli a naprendszerek fénycsökkenését, amikor egy bolygó elhalad a csillaga előtt. Túl sok azonban az adat ahhoz, hogy az űrkutatók minden fényváltozást megvizsgálhassanak, ezért számítógépes programokat fejlesztettek a bolygóáthaladások nyomon követésére.

Chris Lintott, a tanulmány társszerzője, az Oxfordi Egyetem kutatója elmondta: ez az első hétbolygós naprendszer, amelyet a Kepler úgynevezett fedési módszerével azonosítottak, és kicsi az esélye a téves találatnak.

Egy másik, az előzőtől független, európai tudósokból álló csoport is benyújtotta az Astrophysical Journal című szaklapnak a felfedezésről szóló tanulmányát.

Az újonnan azonosított exoplanéta a csillagától való távolság sorrendjében az ötödik. Keringési ideje csaknem 125 nap. Sugara 2,8-szorosa a Földének, galaxisában eddig két, durván Föld-méretű bolygót, három "szuper-Földet" - azaz olyan bolygót, amelynek tömege a Földénél nagyobb, ám a Jupiter-típusú óriásbolygókénál kisebb -, valamint két még hatalmasabb planétát azonosítottak.

A kutatók szerint a galaxis hasonlít a Föld naprendszeréhez, mert a kisebb bolygók a csillaghoz közelebb, a nagyobbak távolabb keringenek, ám sokkal zsúfoltabbnak tűnik, hiszen mind a hét planéta a Föld-Nap távolságon belül helyezkedik el.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2013. október 25. 17:03
    „Vettem a fáradságot, és megkerestem az eredeti cikket, annak érdekében, hogy rájöjjek mi lehet az a szakkifejezés, amelyet a "kreatív" fordító rendszeresen "galaxis"-nak ferdít. Az cikk forrása nyilvánvalóan ez, körülbelül az eredeti első fele van lefordítva: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24642603 Természetesen az eredetiben galaxisról szó sincs, a "galaxisnak" fordított szakkifejezés pedig leginkább a "planetary system". Márpedig jó lenne különbséget tenni: a galaxis magyarul tejútrendszer, a saját galaxisunk (Galaktika) nevéből általánosítva. Egy-egy galaxis számtalan csillagot tartalmaz, mindegyikhez tartozik egy térrész, amelyet az adott csillag rendszerének (pl. a Nap rendszere, Naprendszer, Solar System) nevezünk, az ezen a rendszeren belül elhelyezkedő bolygók alkotják az adott csillag bolygórendszerét, ez az a bizonyos "planetary system". Tehát szó sincs arról, hogy a planetary system és a galaxis egymásnak megfelelő szakkifejezések lennének, iszonyú nagy a különbség a kettő között. És ne higgyük, hogy nem lesz, aki összekeveri a kettőt, mert úgymond érzi a különbséget. Annyira gyönge lábakon áll ma a természettudományos műveltség, hogy minden további nélkül megtéveszti az ezen szövegeket olvasók jelentős részét ez a tévedés. és még azon sem gondolkozik el, hogy az itt emlegetett "galaxis" 1500 fényévre van, miközben a mi galaxisunk átmérője 100 000 fényév a legközelebbi ismertebb igazi galaxis pedig 2 millió fényév távolságra van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méreggel ölő tengeri rákot azonosítottak

Mérges tengeri rákot azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A mintegy hetvenezer ismert… Tovább olvasom