Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Hihetetlen! Ekkora a világ legkisebb gerinces állata

A Pápua Új-Guineán most felfedezett sötétbarna színű béka mindössze 7-8 milliméter hosszú.
A világ legkisebb gerinces állatát fedezték fel kutatók Pápua Új-Guineán: egy parányi békát, amely mindössze 7-8 milliméter hosszú.

A Plos ONE internetes tudományos portál szerint a biológusok a Paedophryne amauensis nevet adták az új fajnak, utalva Amau falura, ahol első ízben bukkantak egy példányára.

A sötétbarna minibékának alig kivehető lábujjai vannak, ugyanakkor aránylag nagy szemei. Főleg hajnalban és este aktív, és ilyenkor harsány hangokat bocsát ki. Két "brekegés" közt 1-3 perces szünetet kénytelen tartani erőgyűjtés céljából - számolt be a felfedezésről Christopher Austin, az amerikai Louisianai Állami Egyetem kutatója.

A parányi béka mindössze 7-8 milliméter hosszú.
A parányi béka mindössze 7-8 milliméter hosszú.

Kicsinysége folytán a békának tömegéhez képest meglehetősen nagy testfelszíne van, ezért a vízveszteség jelenti számára az egyik legfőbb veszélyt. Ezzel magyarázható, hogy az apró állat trópusi erdőben található és főleg a talajközeli nedves aljnövényzetben él.

Austin szerint az új faj felfedezése rendkívül izgalmas esemény a biológusok számára, mivel "nagyon keveset tudunk az extrém testméretek működési problémáiról, legyen szó akár apró, akár óriási méretekről".

Csak nemrég, tavaly decemberben mutatták be más tudósok a világ addig ismert legkisebb békáit, amelyeket ugyancsak Pápua Új-Guineán fedeztek fel. A ZooKeys szakfolyóiratban leírt békafajok 8,5-9,3 milliméter hosszúak, és a most felfedezetthez hasonlóan a Paedophryne nemhez tartoznak. A honolului Bishop Múzeum kutatói a Paedophryne dekot és a Paedophryne verrucosa nevet adták az általuk felfedezett békafajoknak.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. január 12. 09:28
    „http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02105/frog-coin_2105955i.jpg
    ( https://www.facebook.com/vaxi87 )-től származik a link.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ˝Csillagok háborúja-bolygót˝ talált a Kepler űrteleszkóp

A Csillagok háborúja című filmből ismert Tatuin bolygóhoz hasonló két távoli planétára bukkant a… Tovább olvasom