Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Hol a tűrőképesség határa?

Árvíz, földrengés, erdőtűz, bányaomlás, hurrikán, lavina, hajótörés... A tudósítások ontják a szörnyű képeket az összedőlt házakról, az elveszett szeretteiket sirató emberekről, árván maradt gyerekekről.
Aztán sorra érkeznek a hírek: a Haitin történt tragédia után több nappal is élve találnak meg embereket. Azt mondjuk: csoda vagy szerencse. Igazából mindkettő.

A legfrissebb adatok szerint csaknem 200 ezer ember vesztette életét a január 12-i haiti földrengésben. Naponta több tízezer ember testét földelik el tömegsírokban. Egyre kisebb az esély, hogy túlélőket találjanak, bár ennek a katasztrófának is vannak ˝csodás˝ túlélői. Több mint egy héttel a tragédia után élve mentettek ki egy 23 napos kisbabát a romok alól. Egy hetvenéves asszonyt az összedőlt székesegyház alatt találtak meg, aki dalra fakadt, mihelyst ismét biztonságban érezte magát. Egy tizenegy éves kislány is több napig raboskodott egy ház törmelékei alatt, mielőtt kiszabadították. De hogy bírták ki ennyi ideig? Szimplán csak szerencséjük volt? Egyáltalán hol van az emberi tűrőképesség határa?

Fejben dől el minden?

– Egy ember oxigén nélkül pár percig, de legfeljebb ötig élhet, folyadék nélkül akár egy hétig, ennivaló nélkül pedig egy hónapig is, ha megfelelő mennyiségű vizet fogyaszt. Persze a tűrőképesség függ a kortól, az alapbetegségektől és a körülményektől is – mondta Durai Péter belgyógyász, reumatológus. Az, hogy a csecsemő ennyi ideig életben maradt, szerinte is igazi csoda. – Folyadék nélkül az emberi test kiszárad. Károsodnak a létfontosságú szervek, mint az agy, így az idegrendszer is, a szív, a tüdő és a vesék.

Úgy tűnik, igaz a mondás: fejben dől el minden. Hiszen ha kellően motiváltak vagyunk, sokkal több mindent kibírunk, eltűrünk. Szinte mindenki látott már filmekben székhez kötözött hadifoglyokat, akiket ütnek, vernek, kínoznak, és mégsem árulják el titkukat. Egyes törzseknél pengével vagdossák a férfiak hátát, amit szó nélkül kell tűrniük, hogy bátorságukat bizonyítsák. A fakírok is tűrőképességük határait feszegetik, amikor kardot vagy üveget nyelnek és szögekkel sebzik meg testüket.

Lélekben feldolgozni kitartást igényel.

Lehoczki László, a miskolci Spider Mentőcsoport vezetője eddig 22 katasztrófa sújtotta országban járt. Ő úgy látja, a gyerekek sokkal nagyobb túlélők, mint a felnőttek. – Azt hiszem, azért, mert ők még nem fogják fel, mi történik valójában. Főleg, ha álmukban éri őket a tragédia.

A hároméves kislány például, akit 1999-ben a törökországi Izmitben mentettünk ki egy ház romjai alól, azt hitte, repülőgép zuhant az otthonukra. A másik, hogy ha hiába hívják az anyjukat, vagy bármiféle hiányt szenvednek, elkezdenek sírni, ettől pedig elálmosodnak, és átalusszák a kritikus pontokat. Erre a felnőttek nem képesek. Ők hallják a mentést végzők hangját, a gépek dübörgését, de még így is kétes a megmenekülés, ugyanis lehet, hogy nem veszik észre őket, és egy markológép alatt lelik halálukat.

Persze elképesztő csoda túlélni egy katasztrófát, de lélekben feldolgozni ugyanekkora kitartást igényel.

Olvasóink írták

 • 11. floridaimagyar 2010. január 30. 21:05
  „Tegnap tanulmanyoztam egy cikket (a TBT hozta le az Associated Press alapjan) hogy az USA altal nyujtott kb 400 millio $ hany resze jutott el a lakossaghaz. 34% ment a tengereszeknek akik oda kimentek, kb 17 % ment el a hajokhoz, kamionokhoz, akik szallitottak dolgokat, 10 % adminiszracio, ..... ha jol emlekszem a vegen kb csak 7-8%-a a kuldott penznek valt vizze ez kajava a Haiti lakossag szamara. Szomoru”
 • 10. floridaimagyar 2010. január 27. 02:24
  „En is reszvetem nyilvanitom minden Haiti-ban elo katasztrofasujtott embernek. Most kell nekik a segitseg nagyon es remelem abbol egyre tobbet fognak kapni.”
 • 9. carmenítaa 2010. január 24. 14:32
  „Nagyon nagyon sajnálom szerencsétlenül járt ember társaimat!
  Részvétem minden embernek aki elvesztette hozzátartozóját!!!”
 • 8. dblaci 2010. január 24. 13:19
  „flexsnake: a zsidó materializmus csak egy vallás. Sose éred föl ésszel a többit, kár is rágódnod rajta.”
 • 7. flexsnake 2010. január 24. 13:01
  „A csoda és a szerencse azok számára létezik akik nem értik a rendszert. Aki érti annak nincs ilyenre szüksége. Egy egyenlet bármilyen irányban oldjuk meg, ugyanazt a végeredményt adja. Így kellett lennie.”
 • 6. Walaky 2010. január 24. 09:38
  „6. hozzászólás Sziszifusz 2010.01.23. 21:02
  Az általad közölt linken egy végtelenül aljas és gonosz provokatőr paranoiás humanoid alkat cikke van!
  Javasolt elolvasni ez ügyben (földrengés) Fekete Klára: Földrengések szigete- című regényét.”
 • 5. Sziszifusz 2010. január 23. 21:02
  „HAARP technológia?

  "A venezuelai állami televízió arról adott hírt csütörtökön orosz katonai forrásra hivatkozva, hogy a haiti földrengést ,,az amerikai tengerészgyalogság kísérlete okozta".

  ,,Az Egyesült Államok kísérleti földrengése" pusztította el a karibi országot - állította a Vive állami televíziós csatorna, amely szerint ,,e próbák végső célja Irán lerombolásának a terve egy sor földrengéssel, amelyeket az iszlamista rendszer megdöntésére fejlesztettek ki".

  Mindezt az orosz északi flotta egy állítólagos jelentésére alapozta az adás. "Az északi flotta követi nyomon az amerikai haditengerészet tevékenységét a Karib-térségben 2008 óta, amikor ismét felállították az amerikai negyedik flottát, amelyet 1950-ben oszlattak fel. Abban az évben újította fel Oroszország a gyakorlatait a térségben a hidegháború után" - ismertette a műsort az ABC című spanyolországi napilap.
  Az állítólagos jelentés összehasonlítja "ezt az utolsó próbát egy másikkal a Csendes-óceánon a múlt héten, amikor Kaliforniában okoztak 6,5 fokos földrengést, de halálos áldozatok nélkül, nem úgy, mint Haitiban". A műsor szerint "több mint valószínű, hogy az Egyesült Államok tudta, hogy károkat okozhat, mert előzőleg a helyszínre küldte a déli parancsnokság vezetőjét, P. K. Keen tábornokot, hogy felügyelje a mentést, ha szükség van rá".

  http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/515338”
 • 4. szpirigonzálesz 2010. január 23. 18:37
  „Én is szoktam azon gondolkodni, hogy hol a tűrőképességünk határa?
  A gyurcsány- és bajnai-kormány ténykedésére mi magyarok
  rendkívüli tűrőképességgel reagáltunk.

  Lehet, hogy a birkák jobban bírják a romok alatt is?”
 • 3. magyarok 2010. január 23. 16:27
  „szegények... :(”
 • 2. eva45 2010. január 23. 16:20
  „Ha az ember hozzá van szokva a nélkülözéshez könnyebben átvészeli a szomjúságot éhséget. Az aszályos időszakokat is azok élik túl akiknek nagy a tűrőképességük.”
 • 1. achilleus 2010. január 23. 15:07
  „A Google Eart-ön már a lerombolt Port-au-Prince látható. Igen jó felbontású (de helyenként felhős), 2010 január 17-én készült felvételek vannak a város középső-keleti részéről. (A sokszor egymásba ékelődő jobb módú negyedeket magas falak választják el nyomortelepektől, elképesztő a kontraszt a városon belül.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért születik több fiú?

A temetőben járva feltűnik, hogy a férfiakhoz képest sokkal több idős nő látogatja a nála korábban… Tovább olvasom