Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Holt zónák keletkezhetnek a tengerekben

Az általános felmelegedés következtében az óceánokban holt zónák keletkezhetnek, amelyekben nem élnek halak és puhatestűek. Az ilyen halott tengerszakaszok akár 2 évezreden át is fennmaradhatnak.
Ezt a tendenciát csak úgy lehet megállítani, ha drasztikusan visszafogjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását - állítja a Nature Geoscience című tudományos folyóirat hétvégén megjelent dán tanulmánya..

A dán tanulmány számítógépes modellel szimulálta, hogyan fog alakulni a klímaváltozás a következő 100 ezer évben. A modell alapja a levegő széndioxid-tartalma és a földi átlaghőmérséklet közötti jól ismert összefüggés.

A pesszimistább forgatókönyv szerint 2100-ra a levegő CO2-koncentrációja a mainak a háromszorosára, vagyis 1.168 milliomodra emelkedik. Az optimistább szerint pedig a széndioxid-szint 50 százalékkal nő, vagyis 549 milliomodra emelkedik.

A hőmérséklet-emelkedés mindkét forgatókönyv esetén több egyéb tényezőtől is függ. Például attól, hogy mikor következik be a CO2-szint maximuma, és milyen gyorsan kezd utána csökkenni. Tovább attól is, hogy a hőmérséklet emelkedése beindít-e lavinaszerű természeti folyamatokat, amelyek felerősítik vagy meghosszabbítják a felmelegedést.

Mindezek alapján a dán tudósok azzal számolnak, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint a tengerek vízhőmérséklete 5-7 fokkal lesz magasabb, mint az ipari forradalom kezdete előtt volt. Kedvezőbb esetben ez a felmelegedés 2-4 fokot ér el.

Mindkét forgatókönyv esetén a felmelegedést megsínylik a tengerek.

A szimuláció szerint a felmelegedés és a tengeráramlatok lelassulása következtében csökken a víz oxigéntartalma. Így olyan holt zónák alakulnak ki, amelyekben a rosszabbik forgatókönyv szerint 1500-2000 éven át nem tudnak megélni a halak és kagylók.

Az ilyen holt övezetek kialakulása már ennek az évszázadnak a végén elkezdődik. A tenger tehetetlensége miatt az ilyen folyamatot nem lehet egyik napról a másikra megállítani. Még akkor is, ha a széndioxid-kibocsátást megszüntetjük, a tengerek lehűléséhez több száz év kell. Az alacsony oxigéntartalmú tengerövezetek még utána is terjeszkedni fognak, és 2 ezer évvel később érik el legnagyobb méretüket.

Még az optimistább forgatókönyv szerint is hosszú időn át fognak terjeszkedni az oxigénszegény tengeri területek.

Ilyen holt tengeri zónák már ma is léteznek, általában a part menti sekély szakaszok ezek, amelyekben a mezőgazdasági eredetű szennyező anyagok miatt elszaporodnak az oxigénfaló algák.

Az ENSZ klímaváltozási nemzetközi szakértői testülete szerint a légkör átlaghőmérséklete 0,8 Celsius fokkal emelkedett a 20. század kezdete óta. Az ENSZ-testület 2100-ra 1,8-4 Celsius fokos hőmérséklet-emelkedést prognosztizált a 20 század végéhez képest. de ebben az előrejelzésben nem szerepel az úgy nevezett pozitív visszacsatolás, vagyis a felmelegedés miatt beinduló lavinahatások, amelyek tovább erősítik a felmelegedést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 éves a Macintosh számítógép

Szombaton ünnepli 25. születésnapját az Apple amerikai számítógépgyártó cég Macintosh nevű… Tovább olvasom